(foto) Aripa renovată a Muzeului Național de Artă va fi redeschisă de Ziua Independenței

Muzeul Național de Arta a Moldovei
Foto: #diez

După 13 ani de reparație, Muzeul Național de Arte din Moldova își va redeschide ușile chiar de Ziua Independenței. Cel puțin aceasta este prognoza directorului instituției, Tudor Zbîrnea, care susține că datorită ajutorului financiar în valoare de un milion de euro, oferit de România, lucrările ar putea fi finalizate în termenii indicați.

Directorul Muzeului Național de Arte, Tudor Zbîrnea, a spus că deschiderea oficială a instituției după reparație este planificată pe data de 27 august 2016, chiar de Ziua Independenței Republicii Molova: „Muncitorii sunt la ultima etapă a lucrărilor, practic ele sunt finalizate. Acum sunt instalate echipamentele tehnice și se finisează: pardoseala, scările, balustradele. Practic suntem pe ultima sută de metri”, a menționat acesta. După redeschidere, instituția își va chema vizitatorii la mai multe expoziții instalate chiar la parterul muzeului.

„În ultimul timp, s-a lucrat mai mult la sistemele tehnice și la cel de securitate”, a spus directorul. De asemenea, Zbîrnea a menționat că suma de un milion de euro acordată nu este suficientă pentru renovarea completă a Muzeului, ci doar pentru 1.700 de metri pătrați. După redeschiderea acestuia, instituției i se va acorda o altă sumă de bani pentru a renova și cealaltă parte a edificiului, unde se află depozitele. Cu toate acestea, ajutorul Statului Român a fost determinant în procesul de reconstrucție. După alocarea sumei în 2014, lucrările au fost executate mult mai rapid. Fără acest ajutor erau necesari încă vreo 13 ani pentru a le finaliza, a menționat Zbîrnea.

Reamintim că procesul de reparaţie a început în anul 2003. La 27 august 2014, premierul român,Victor Ponta, a anunţat că Guvernul de la Bucureşti va susține renovarea edificiului, contribuind cu un milion de euro.

În prezent, patrimoniul muzeului numără aproximativ 40 de mii de opere de artă şi reflectă dezvoltarea artelor plastice din secolele XV-XXI. Edificiul este una dintre cele mai frumoase clădiri din Capitală, acesta a fost construit după proiectul lui A. I. Bernardazzi și a fost finanțat din banii principesei Natalia Dadiani.

 

IMG_0980
IMG_0961IMG_0963IMG_0967IMG_0972IMG_0978IMG_0985IMG_0960

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente