Igor Șleahtițchi: „Noua platformă FastAutostop va facilita legătura dintre șoferi și pasageri”

Logo для груп
Foto: PC: FastAutostop

Recent, echipa #diez a descoperit o platformă moldovenească, care, potrivit paginii sale oficiale, oferă șansa pasagerilor de a-și alege șoferul potrivit sau un automobil mai comod decât cele ce sunt propuse de gări. Conceptul pare a fi interesant, întrucât și șoferii unităților de transport vor fi în câștig și vor putea fi mai siguri de camarazii săi de drum.

Iată de ce, echipa #diez a discutat cu Igor Șleahtițchi, creatorul acestei platforme pe nume FastAutostop, despre esența ei, cum a apărut ideea de a o crea și ce l-a motivat să continuie lucrul asupra acesteia.

„Deși, potrivit studiilor mele, sunt jurist, am lucrat o perioadă destul de lungă în domeniul vânzărilor – am vândut obiecte de uz casnic într-o filială locală a unui magazin de electrocasnice, dar am avut și propria mea companie de vânzări. Am reușit să lucrez și la un call-center în calitate de supervisor, unde am văzut cum se lucrează cu vânzările online și cât de mult crește numărul consumatorilor prin intermediul internetului. Iată de ce, inițial, planificam să fac un magazin online”, povestește Igor.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

De aici și pornește istoria creării proiectului FastAutostop. Igor povestește că în toamna lui 2014 avea un bilet cu destinația Spania. „Zborul era din București și am început să caut transport din Chișinău spre capitala României. Nu-mi doream să merg cu autocarul, pentru că nu mă simt confortabil în el. Eram cu prietena mea și, inițial, ne gândeam să luăm mașina noastră și nouă să ni se alăture doi pasageri sau să găsim alte persoane care pot să ne ia. Intrasem pe o pagină moldovenească care este inundată de anunțuri și îl postasem pe al meu, dar a fost blocat pentru că, presupun, există un anumit monopol în ceea ce ține de transportarea pasagerilor. De fapt, postasem anunțul de mai multe ori, de fiecare dată fiindu-i schimbată sau tematica sau prețul pentru transportare, însă mereu acesta era blocat. Atunci și mi-a venit ideea de creare a unui serviciu, prin intermediul căruia fiece doritor ca mine de a posta anunțuri să știe că are posibilitatea nu doar de a cunoaște lume, dar și de a reduce cheltuielile ce țin de deplasare/călătorie sau chiar de a câștiga și niște bani.”

În timpul călătoriei sale către Barcelona, Spania, Igor a aflat că un asemenea serviciu acolo există și este foarte popular. „Eventual, mi-am întors gândurile de la magazinul online spre crearea unei platforme, unde șoferii care ar avea posibilitatea să mai ia un pasager și un camarad de drum vor putea să se înregistreze și să-l găsească mai ușor”, spune Igor. La întrebarea care ar fi diferența dintre acest serviciu și grupurile de pe Facebook cu aproximativ aceeași tematică/destinație, Igor spune că platforma va permite fiecărui șofer și pasager să creeze un profil care va păstra istoria tuturor călătoriilor acestora prin intermediul utilizării FastAutostop, fiecare va avea un rating potrivit anume în domeniul transportării pasagerilor, recomandări din partea utilizatorilor platformei. „Spre exemplu, atunci când un pasager transmite o cerere de confirmare a locului, șoferul poate să-i verifice profilul, să-i vadă feedbackurile oferite de alți șoferi la cât de sigură este persoana dată. Acest gen de servicii se numește carpooling și în ziua de azi mai multe țări profită de beneficiile acestuia. Astfel, este asigurată securitatea și transparența utilizatorilor platformei”, povestește Igor.

 

PC: Arhiva Personală
PC: Arhiva Personală

#diez a aflat că majoritatea serviciilor de acest gen nu sunt disponibile utilizatorilor în mod gratuit. „Noi vom lansa serviciul care va fi gratis 100% pentru toți utilizatorii platformei. Plănuim să lansăm și o aplicație mobilă în septembrie, care, la fel, va fi disponibilă gratis și de care vor beneficia utilizatorii dispozitivelor cu platformele iOS, Android si Windows. Acum, dacă o persoană accesează pagina noastră, va vedea că platforma este în versiunea beta, care reprezintă circa 10% din întreaga funcționalitate a platformei finale. O testăm pe teritoriul Republicii Moldova, dar proiectul per general se va baza pe 30 de țări atât din CSI, cât și din UE”. De asemenea, Igor spune că versiunea finală a platformei va fi disponibilă în 10 limbi, inclusiv în limba turcă și greacă. Astfel, utilizatorilor din alte țări le va fi extrem de comod să se folosească de FastAutostop.

Proiectul pare a fi util moldovenilor din mai multe puncte de vedere. În primul rând, în Moldova este foarte înaltă rata de transportare a pasagerilor cu automobilele de ocazie. În plus, potrivit statisticilor, în ultimii ani, în țară au fost procurate în mare parte mașini de clasa medie și econom. Crește numărul de mașini, crește și nivelul de poluare. „Cândva, un automobil era plin cu oameni, acum o singură persoană poate să călătorească cu o unitate de transport. Prin intermediul platformei, ne propunem să reducem numărul de automobile pe stradă, să le oferim posibilitatea șoferilor să-și răscumpere cheltuielile pe care le au pe drum. În plus, mie, în calitate de pasager, mi-ar plăcea să pot alege nu mijlocul de transport, ci persoana care va conduce automobilul sau prețul convenabil pentru bugetul meu.”

 

PC: FastAutostop/Facebook
PC: FastAutostop/Facebook

Platforma are planuri mari în ceea ce privește parteneriatele. „Urmează să colaborăm cu diverși parteneri locali și internaționali, din ultima categorie făcând parte stațiile petroliere, rețelele de restaurante fast-food și hotelele din întreaga parte a continentului european prin intermediul booking.com. Astfel, fiecare pasager și șofer va vedea ce localuri sunt de-a lungul segmentului de călătorie, unde poate fi alimentat transportul sau unde poți să te cazezi în caz de necesitate, unde sunt puncte medicale”, povestește Igor. Și da, acest plan ambițios este costisitor, însă echipa proiectului continuă să investească și să beneficieze de ajutorul investitorilor. „În plus, în cadrul platformei, utilizatorii vor beneficia de reduceri, în cazul în care se vor folosi de serviciile menționate mai sus. Astfel, FastAutostop nu este doar gratuit, ci mai și contribuie la economisirea surselor financiare ale utilizatorului”, menționează Igor.

În echipa FastAutostop se numără 18 developeri, care se ocupă de funcționarea motorului proiectului. Mai sunt cinci marketologi și specialiști în finanțe, misiunea cărora este să se ocupe de cercetarea pieții din exterior și stabilirea parteneriatelor internaționale. „Stabilim întâlniri cu potențialii parteneri, încercăm să maximizăm platforma, să o facem cât mai utilă și ușor de folosit”, accentuează Igor. El spune că le-a fost greu să găsească specialiști buni, care pot și le place să lucreze în echipă, însă până la urmă le-a reușit. „Scopul nostru nu a fost să căutăm o persoană care îndeplinește toate taskurile, dar nici unul bine. Mai bine angajăm una, care să răspundă de funcționalitatea unui aspect restrâns, dar în schimb să o facă la cel mai înalt nivel de calitate”.

 

PC: Captură foto FastAutostop
PC: Captură foto FastAutostop

Compania a fost fondată în ianuarie 2015 în România, alegere care a supus compania unei securități financiare mai avansate și unei transparențe a tranzacțiilor. „Din păcate, din cauza instabilității economice din Moldova, investitorilor le este frică să investească în companii de la noi”, atenționează Igor. Totuși, compania nu se oprește aici și are de gând să lanseze o ramură destinată transportului marfar internațional, unde persoanele vor căuta marfă pentru transport și transport pentru marfă, care vor fi exportate în UE și CSI.

„Este foarte important ca toate persoanele ce au visuri mari și scopuri să nu aibă frică de obstacole. Ele sunt multe, însă ele apar ca un antrenament ce te face mai puternic și mai sigur. Fără antrenamente nu vei obține rezultatele pe care le meriți și le dorești. Viitorilor utilizatori ai platformei le spun că FastAutostop se află acum la versiunea de testare, însă astfel verificăm care sunt necesitățile moldovenilor la capitolul transport. Bineînțeles că așteptăm feedback pentru a crea o versiune finală funcțională și excelentă”, punctează Igor.

Platforma FastAutostop poate fi cercetată pe pagina sa oficială și urmărită pe pagina de Facebook. Nu uita să transmiți recomandările tale echipei pentru a crea o platformă utilă tuturor pasagerilor și șoferilor din țară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente