BAC 2015: Tot ce ai nevoie să cunoşti despre testul TOEFL

calcul
Foto: Elev PC: scoalagorjeana.com

TOEFL este unul dintre cele mai cunoscute teste standardizate, elaborat de Serviciul American de testare în domeniul educaţiei ETS (Educational Testing Service).

Ce trebuie să cunoaştem despre TOEFL

Scopul principal al testului dat este determinarea nivelului de pregătire a celor, pentru care limba engleză nu este limba maternă. Acesta este cel mai larg acceptat test în limba engleză din lume. Ca standard global pentru competenţă în limba engleză, proba vă poate oferi şansa de care aveţi nevoie pentru a merge oriunde. Deţinerea certificatului TOEFL este condiţia principală în cazul admiterii la peste 2.400 de colegii şi universităţi ale lumii.

La moment, peste 5.000 de colegii, universități şi agenții din 90 de ţări acceptă scorurile examenului. Punctajul minim pentru a fi admis este de cel puțin 80 de puncte din 120, iar pentru programele de master, cel puțin 90 de puncte din 120.

Ce conţine proba?

Conţinutul testului este autentic, iar limbajul este similar cu cel folosit în mod uzual în situaţii reale din contextul academic. Testul are patru secţiuni:

#Reading: măsoară abilitatea de a înţelege materiale academice scrise (60 – 100 min., 3 – 5 pasaje).

#Listening: măsoară abilitatea de înţelegere a limbii engleze aşa cum ea este folosită în colegii şi universităţi (60 – 90 min., 5 – 6 pasaje).

#Speaking: măsoară abilitatea de a vorbi în engleză (20 min., 6 întrebări).

#Writing: măsoară abilitatea de exprimare în scris într-un mod corespunzător cu nivelul proiectelor scrise de colegiu/universitate (50 min., 2 eseuri diferite).

Întreg testul durează 4 ore (240 minute) cu o pauză de 10 minute după proba de Listening. Rezultatul se obține atât online, cât și prin poștă, în 10 zile lucrătoare. Taxa pentru susţinerea testului în Republica Moldova este de aproximativ 160 – 165 USD.

Site-uri unde găsiți teste online pentru pregătirea de TOEFL

#1. Learn4Good – aici găsiţi o serie de teste care o să vă ajute la suţinerea examenului.

#2. Examenglish – puteţi accesa şi descărca teste de la fiecare compartiment TOEFL.

#3. Englishteststore – informaţie folositoare care vă va ajuta să treceți cu succes proba.

#4. Testmagic – examenul este structurat într-o serie de teste, astfel vă va fi simplu să studiați.

#5. Terranova – site foarte util care vă va permite să acumulați informaţie necesară despre test.

Centrele din Chişinău unde te poţi înregistra pentru a susţine testul

Începând cu septembrie 2006, în Republica Moldova examenul este administrat în cadrul centrului de testare autorizat de către ETS în format Internet-based Testing (iBT) şi poate fi susținut în mun. Chișinău, la centrele de examinare din cadrul următoarelor instituţii: ASEM, ULIM, Liceul „Spiru Haret” ş.a.

Reamintim că Ministerul Educaţiei a adoptat noi reguli la examenele de BAC 2015. De la proba de examen la limba străină pot fi eliberaţi, la cerere, cu nota „10” din oficiu, candidaţii care au promovat, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine şi deţin certificat care atestă un nivel de competenţă lingvistică egal sau superior nivelului B2 (C1 pentru candidaţii din clasele bilingve), corespunzător Cadrului European Comun de Referinţă pentru Limbi. Lista examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine care vor fi luate în consideraţie pentru eliberarea candidaţilor de la proba de examen la limbă străină va fi aprobată prin ordin al ministrului educaţiei.

Pentru a obţine 10 din oficiu la examenul de BAC, trebuie să obţineţi la testul TOEFL:

# Elevii claselor simple – B2 (86-109 puncte).

# Elevii claselor bilingve – C1 (110-120 puncte).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente