Lituania avertizează Rusia că-i va „scoate” șinele

linas-linkevicius-50d2e4987c609
Foto: Linas Linkevičius PC: 15min.lt

Lituania ar putea bloca căile de acces terestre, inclusiv feroviare către enclava Kaliningrad, dacă Moscova nu se reorientează. De vină sunt presiunile exersate asupra vecinilor ruși situați alături de Uniunea Europeană.

Anunțul aparține ministrului de externe al statului baltic. Vilnius, care deține în prezent președinția rotativă a UE, va găzdui summit-ul din noiembrie dintre Uniune și șase state (printre care și Moldova) din Europa de Est și Caucaz, care sunt în negocieri și legături comerciale strânse cu Bruxelles-ul.

Toate șase sunt republici ex-sovietice care sunt considerate de Rusia parte din sfera sa de influență. Ea a blocat o parte din exporturile lor și amenință să limiteze livrările de gaze rusești într-un efort de a le convinge să nu se întoarcă de la Moscova, scrie Reuters.

Lituania, care a aderat la UE în 2004, s-a confruntat cu asemenea probleme și ea. Camioanele erau reținute la vama rusească timp de 20 de zile ce cauza prejudicii considerabile industriei de camioane.

Întrebat dacă Vilnius s-ar putea răzbuna, ministrul de externe Linas Linkevičius a spus: „Am putea aplica, de asemenea, aceleași măsuri.”
„După cum știți, regiunea Kaliningrad este izolată geografic, așa că am putea aplica unele măsuri pentru a reduce ceva”, a declarat pentru Reuters, adăugând că nu au avut loc discuții pe marginea acestui subiect.

Am putea tăia trenuri, opri furnizarea bunurilor. Teoretic este posibil. Nu a fost discutat, nu e modul nostru de a gândi, nu sunt metodele noastre”, a spus el.

Enclava rusă Kaliningrad, cu aproximativ 430.000 de persoane, este închisă de Polonia, la sud și Lituania la nord și est, dar are un mare port la Marea Baltică. În afară de transporturile maritime, enclava mizează mult pe transportul terestru, inclusiv cel feroviar, ce traversează Lituania și Belarusul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente