Doi biologi americani au câștigat Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, ediția 2024

nobel (3)
Foto: Facebook/Nobel Prize

În acest an, Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină a fost acordat biologilor americani Victor Ambros și Gary Ruvkun pentru descoperirea microARN-urilor.

MicroARN-urile reprezintă o clasă specială de molecule scurte de acid ribonucleic (ARN), care joacă un rol esențial în reglarea activității multor gene. În unele cazuri, anume microARN-urile determină dacă o anumită genă va fi activă în diferite celule ale organismului.


Reamintim că în 2023, Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină a fost acordat lui Katalin Karikó și Drew Weissman pentru „descoperirile în domeniul modificării bazelor acizilor nucleici, care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva COVID-19”.

Anunțul laureaților Premiului Nobel pentru Fiziologie și Medicină deschide, în mod tradițional, săptămâna decernărilor de premiul Nobel. Pe 8 octombrie vor fi anunțați laureații la Fizică, pe 9 octombrie la Chimie, iar pe 10 octombrie la Literatură. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace va fi anunțat pe 11 octombrie la Oslo, iar pe 14 octombrie se va afla cine a primit premiul pentru Economie.

Fiecare premiu Nobel include o recompensă financiară de 11 milioane de coroane suedeze, ceea ce, conform cursului actual, reprezintă puțin peste un milion de dolari americani.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente