(foto) „Sala cu bust”, „Eu cânt” și „Limba noastră”. Prin ce se remarcă Casa-muzeu „Alexie Mateevici” din Zaim

Foto:#diez

Casa-muzeu „Alexie Mateevici” din Zaim, Căușeni, a fost inaugurată în data de 26 martie 1988, în luna când preotul-poet ar fi împlinit 100 de ani de la naștere. Inițiativa de a deschide muzeul a venit din partea profesorului de limba română, actualul director și fondator al muzeului, scriitorul Ion Găină, fiind susținut practic de mai mulți localnici.

Actuala casă-muzeu a adăpostit familia Mateevici între anii 1893 și 1907, iar autorul imnului Republicii Moldova a locuit aici în perioada 1893-1897.

Este important de menționat că muzeul își vernisează expozițiile în casa construită de tatăl poetului, părintele Mihail, care a devenit casă parohială după decesul acestuia.

În anul 1990 în curtea instituției culturale a fost instalat monumentul lui Alexie Mateevici, lucrare în bronz, realizată de sculptorul bucureștean Mihai Ecobici, în colaborare cu Tudor Șerban și Tiberiu Moșteanu. Apropo, jos, în fața statuii, pe o piatră de Cosăuți, este încrustată prima strofă a poeziei „Limba noastră”, iar în dreapta acesteia, în spațiul simbolicei cupole în care este încadrată, avem posibilitatea să citim afirmația preotului și cercetătorului Vasile Țepordei: „Mateevici a crescut ca un înger, a trăit ca un erou al culturii și a murit ca un sfânt al națiunii”.

Dacă e să ne referim la bogăția din interior, atunci muzeul cuprinde șase săli, dintre care trei sunt camere memoriale – „Odaia părinților”, „Odaia copiilor” și „Biblioteca familiei Mateevici” –, iar altele trei sunt săli de expoziții: „Sala cu bust”, „Eu cânt” și „Limba noastră”.

Să vedem, așadar, ce cuprinde fiecare sală în parte.

#1. „Sala cu bust”:
— primele drapele tricolor ale satului Zaim, cu care localnicii au mers la primele trei Mari Adunări Naționale;
— două panorame realizate în acuarelă prezintă Căinarii și Zaimul – satele copilăriei poetului;
— câteva fotografii care reproduc prima expoziție Mateevici, organizată la Bruxelles, în Parlamentul European, în ianuarie 2011;
— un poster, care are în centrul său chipul poetului, iar în părți semnăturile scriitorilor basarabeni – omagiu adus lui Mateevici la cea de-a 90-a aniversare din ziua scrierii „Limbii noastre” (17 iunie 2007).

#2. „Odaia părinților”:
— un armonium, la care a exersat bunicul poetului, părintele Ioan Neaga din Căușeni, precum și tânărul Alexie Mateevici;
— două coronițe de cununie cu care a oficiat Taina Sfintei Cununii tatăl poetului;
— cărți de cult;
— o cruce de pristol;
— veselă de epocă;
— două scaune originale.

#3. „Odaia copiilor”:
— paturile fraților Alexie și Victor Mateevici;
— două scaune și un fotoliu de bambus;
— o ladă de zestre;
— o ploscă ce a aparținut moșului Isai, clopotarul satului, în a cărui curte și-a făcut casă părintele Mihail Mateevici.

#4. „Biblioteca familiei”:
— zeci de cărți vechi, manuale, dicționare, ediții care au aparținut bibliotecii Seminarului Teologic din Chișinău și fondurilor de carte ale Academiei Teologice din Kiev, harta guberniei Basarabiei;
— o copie facsimil a tezei de licență a poetului, scrisă la Kiev, cu titlul „Concepția religioasă și filosofică a lui Fehner”.

#5. „Eu cânt”: fotografii și documente care au tangență cu viața poetului.

#6. „Limba noastră”:
— originalul arborelui „Limba noastră”;
— „Masa Tăcerii”;
— „Treptele Spiritualității”;
— un portret al lui Mateevici realizat în ulei.

În general, cele câteva mii de piese expuse în muzeu reprezintă diverse lucrări importante de pictură, sculptură, obiecte ale deservirii și etnografiei, fotografii, documente, o colecție de cărți vechi, care datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea – începutul secolului al XX-lea.

Galerie foto

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 8.0 până la ora 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00.

Important! Instituția culturală poate fi vizitată doar cu înscriere prealabilă.
Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii, dar cei care doresc pot oferi donații.

Adresa: strada Pietre vechi 2, satul Zaim, raionul Căușeni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 74 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 20 de minute de condus.


În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente