(foto) Pictură, sculptură și artă aplicată. Descoperă Muzeul de Istorie și de Studiere a Ținutului Natal din satul Săseni

pic
Foto: #diez

Aproape în fiecare localitate din Republica Moldova există câte un muzeu, nu neapărat foarte mare și cunoscut, dar la fel de valoros pentru cultura națională precum sunt cele care cuprind mii de exponate și sunt vizitate de zeci de persoane în fiecare zi. Satul Săseni din raionul Călărași nu este o excepție. Aici, muzeul local a fost înființat în anul 1960, la inițiativa pedagogilor și elevilor.

Echipa #diez a discutat cu directoarea instituției, Eleonora Nazaria, care lucrează la muzeu de aproape patru decenii, pentru a afla mai multe despre ceea ce reprezintă acesta.

Astfel, am descoperit că Muzeul de Istorie și de Studiere a Ținutului Natal din satul Săseni, care la prima vedere pare o veche căsuță țărănească, cuprinde peste 9 000 de exponate din varii domenii, cum ar fi:
# etnografie;
# numismatică;
# artă aplicată;
# pictură;
# sculptură;
# tehnologie;
# istorie;
# agricultură etc.

Totodată, am aflat că unul dintre cele mai vechi exponate prezente în muzeu este un teasc (presă manuală cu ajutorul căreia se storc strugurii, semințele plantelor oleaginoase etc. pentru a se obține mustul, uleiul) ce are o vechime de peste 100 de ani.

Galerie foto

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00.

Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Ștefan cel Mare și Sfânt 16, satul Săseni, raionul Călărași
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 68 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.


În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente