Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că a depistat focosul cu explozibil în resturile de rachetă prăbușite ieri, 14 ianuarie, în zona localității Larga, raionul Briceni. Conform MAI, focosul rachetei este alimentat cu aproximativ 80 de kilograme de material explozibil și astăzi va avea loc detonarea controlată a acestuia. Cetățenii sunt îndrumați să nu se apropie de zona de securitate unde a fost depistat explozibilul.
Conform MAI, pentru înlăturarea pericolului, echipe mixte de geniști ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Apărării vor interveni pentru detonarea controlată a explozibilului depistat în alte resturile de rachetă, descoperite ulterior în urma extinderii investigațiilor efectuate la fața locului aseară, în zona localității Larga.
„Din cauza riscurilor generate de existența explozibilului, încă de aseară, aria de protecție a fost mărită. Echipe ale poliției naționale și ale poliției de frontieră au întreprins măsuri speciale de asigurare a perimetrului de securitate, pentru a nu exista pericole asupra populației”, se arată în comunicatul MAI.
De asemenea, a fost blocat accesul către zona în care va avea loc detonarea. Totodată au fost informate și autoritățile ucrainene în legătură cu acțiunea de detonare controlată a explozibilului depistat în apropierea localității Larga.
„Echipele de geniști ale MAI și MA sunt antrenate special și au experiență vastă pentru astfel de situații, în decursul timpului operând zeci de detonări controlate”, menționează MAI.
Din datele preliminare, focosul rachetei este alimentat cu aproximativ 80 de kilograme de material explozibil.
Amintim că ieri, 14 ianuarie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost depistate resturile unei rachete provenite din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.
Este cel de-al treilea caz în care resturile unor rachete cad pe teritoriul Republicii Moldova în urma bombardamentelor rusești din Ucraina.
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!