BNM: „Până la sfârșitul anului 2021, rata inflației va ajunge până la 5 %”

bani-diez-5-scaled-920×614
Foto:diez.md

Banca Națională a Moldovei a publicat Raportul asupra inflației. Documentul reprezintă o nouă prognoză care arată că până la sfârșitul anului 20201 rata inflației va atinge 5 %. Astfel, raportul relevă că după o dinamică descendentă din anul precedent, în trimestrul I 2021, rata anuală a inflației a reflectat începutul unei traiectorii ascendente, majorându-se de la 0,2 la sută în luna ianuarie 2021 până la 1,5 la sută în luna martie 2021. 

În contextul economic regional afectat de pandemie, de asemenea, pe fundalul restricțiilor interne respective și al condițiilor meteorologice adverse pentru sectorul agricol din trimestrul IV 2020, dinamica activității economice din Republica Moldova a continuat să fie una negativă, conturând precondiții pentru o evoluție modestă a PIB  în trimestrul I 2021.

Totodată, cererea agregată își va continua recuperarea, deși va fi dezinflaționistă pentru următoarele trei-patru trimestre. Aceasta va fi influențată de recuperarea cererii externe, îmbunătățirea condițiilor monetare și de recuperarea din agricultură din anul curent.

Factorii care contribuie la mărirea inflației sunt prețurile ridicate la combustibil și produse alimentare.

 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente