(foto, video) Expoziție virtuală. Călătorește în trecutul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” admirând etapele evoluției sale

Guvernul Republicii Moldova a publicat o serie de fotografii din documentele de arhivă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, care a fost ridicată în perioada anilor 1912-1913.

Clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău a fost ridicată în perioada anilor 1912-1913, perioadă în care lucrările au fost stopate din cauza unor detalii tehnice. După reluarea reparațiilor, clădirea a fost dată în exploatare în anul 1913, având o capacitate de 360 de spectatori. De menționat este faptul că, în anul 1914, au mai fost construite și niște anexe care ulterior au devenit o sală de cinema denumită „Expres”.

Totodată, potrivit datelor istorice, edificiul a rămas intact în perioada primilor ani ai celui de Al Doilea Război Mondial, iar Constantin Colomandi, care a reintrat în proprietatea localului, dorea ca sala de cinema să-și reînceapă proicțiile. Comisia Teatrală din Municipiul Chișinău, pe 26 iunie 1942, a inspectat localul, a semnalat unele neajunsuri, dar, în general, a constat că acest cinematograf poate primi spectatori. Totuși, clădirea Teatrului „Expres” a fost supusă unor reparații și în anul 1946 a fost înlocuită rețeaua electrică. Atunci în aceste spații activa Teatrul muzical-dramatic, iar apoi a devenit sediul „Filarmonicii Moldovenești de Stat”.

De altfel, vă invităm să vă teleportați virtual în timp și să admirați o parte dintre etapele și evenimentele marcante ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente