Când ar putea avea loc învestirea Maiei Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova

55611447_303

După procesarea a 100 % dintre procesele-verbale, Maia Sandu este desemnată câștigătoare a alegerilor prezidențiale cu 57,75 %. Actualul președinte rămâne să-și exercite atribuțiile constituționale până în data de 24 decembrie. În acest sens, am verificat legislația în vigoare și am încercat să înțelegem care este procedura de validare a rezultatelor și când ar putea avea loc învestirea Maiei Sandu în funcția de președintă a Republicii Moldova.

Așadar, potrivit Codului Electoral, „Comisia Electorală Centrală, în termen de trei zile de la data semnării procesului-verbal de totalizare a alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale un raport privind rezultatele alegerilor”. Ulterior „În termen de 10 zile de la primirea actelor de la Comisia Electorală Centrală, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, Curtea Constituţională confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor”.

Alegerile prezidențiale se consideră valide doar după ce Curtea Constituţională confirmă rezultatele scrutinului.

Cu toate acestea, până la validarea mandatului, candidata aleasă la funcția de preşedintă a Republicii Moldova prezintă Curţii Constituţionale confirmarea faptului că nu este membra a vreunui partid politic şi că nu îndeplineşte nicio altă funcţie publică sau privată.

Apoi urmează etapa de depunere a jurământului. Potrivit Constituției Republicii Moldova, candidata depune în faţa parlamentului şi a Curţii Constituţionale, cel târziu la 45 de zile după alegeri, următorul jurământ: „Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii Republicii Moldova, să respect constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Din ziua depunerii jurământului începe efectiv exerciţiul mandatului de preşedinte al Republicii Moldova.

În concluzie, dacă se respectă toate procedurile în termen și se rezolvă contestările în instanțele de judecată și Curtea Constituțională validează rezultatele în baza documentelor și proceselor-verbale prezentate de CEC, atunci inaugurarea ar putea avea loc în ultima săptămână a lunii decembrie, iar mai exact în perioada 25-31 decembrie.

Despre acest lucru a vorbit și Igor Dodon într-un briefing susținut astăzi: „Sunt obligat să apăr voturile celor care m-au votat prin toate căile legale: CEC, judecată și Curtea Constituțională. Dacă instanțele vor confirma că totul a fost făcut legal, atunci vom pune punct la această campanie electorală. Vreau să le aduc aminte oponenților mei. Republica Moldova este un stat parlamentar. Fără susținerea guvernului și parlamentului președintele nu poate să-și execute angajamentele. Cel puțin până în data de 24 decembrie, în cazul în care alegerile vor fi considerate valide de toate instanțele, eu rămân președintele cu toate atribuțiile constituționale. Pentru că inaugurarea cu patru ani în urmă a avut loc pe 23 decembrie”, a declarat Igor Dodon.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente