(foto) Pensiunile din Moldova. De ce merită să vizitezi complexul turistic Eco-Village Văleni, ce poți vedea în regiune și cât te costă o noapte la Cahul

cahul

În această vară, după ani de călătorii peste hotare, a venit timpul să descoperim Moldova în toată splendoarea ei – cu defileuri calcaroase, buncăre sovietice, rezervații peisagistice, lacuri cu nuferi și codrii verzi. În acest material, vă invităm să descoperiți sudul Moldovei, regiunea Cahul și pensiunea Eco-Village Văleni.

Eco-Village Văleni a pornit de la ideea unui muzeu tradițional în aer liber, dar ulterior, datorită fluxului mare de turiști locali și străini, complexul s-a lărgit, și-a îmbogățit portofoliul cu activități tradiționale, a adăugat locuri de văzut în regiune și a demonstrat pentru o dată în plus importanța conservării naturii și a folclorului moldovenesc.

Vedeți aici traseul celor de la Teleportravel: Eco Village și un traseu forestier

Eco-Village Văleni a fost înființat în 2013 și își propune dezvoltarea turismului eco în regiunea Lacului Beleu.

La complex aveți acces la mai multe facilități și obiective de interes. Pe teritoriul complexului vă puteți caza în pensiune sau în căsuțele rustice de pe teritoriu, acolo mai găsiți un restaurant, muzeu, foișor rustic, unde vă puteți delecta cu un meniu alcătuit din delicii tradiționale. De asemenea, proprietarii vă oferă și o gamă vastă de activități cum ar fi caiac-canoe sau birdwatching. În apropriere, cu o mașină sau scuter închiriat de la complex, puteți vizita Lacul Beleu, Rezervația Biosferei UNESCO „Prutul de Jos”, Colinele de Aur sau veți putea merge pe Drumul lui Petru Rareș.

# Cazare

Cazare în pensiune

Distribuția camerelor face din pensiune o alegere perfectă atât grupurilor, cât și cuplurilor sau familiilor:
— două camere mari tip Family – cu trei locuri fiecare și cu baie comună;
— o cameră de patru locuri en-suite – cu baie proprie;
— o cameră dublă en-suite.

Aici veți găsi trei tipuri de cazare: doar cazarea (350 de lei per persoană), cazare cu mic dejun (400 de lei) și cazare cu mic dejun și cină inclusă (500 de lei).

Cazare în căsuțele rustice

Patru căsuțe în total vor fi disponibile începând cu 2021.

Fiecare căsuță va avea câte două camere măricele care pot găzdui trei persoane în fiecare cameră. Camerele sunt structurate astfel: un pat matrimonial și un pat single.

Fiecare cameră are baie proprie.

Total unități de cazare în complex: 35+

# Restaurant

Proprietarii complexului ne asigură că bucatele sunt din cele alese, iar ingredientele sunt locale, ecologice. Mâncarea este gătită pe vatra de odinioară, carnea crescută în curtea complexului sau procurată de la fermierii locali, legumele sunt cultivate ecologic „și la final, totul stropit bine cu un pahar de vin moldovenesc, îți promit dragoste la fiecare îmbucătură”.

# Muzeu

La intrarea în pitoreasca localitate Văleni, la poalele dealurilor de aur își deschide larg porțile Curtea Tradițională Țărănească „Casa Dorului”, parte al Complexului etno-cultural „Văleni”.

Gospodarii te întâmpină bucuroși cu pâinea și sarea de „bun venit” și te invită să vizitezi casa-muzeu care este amenajată în stilul secolelor XVIII-XIX, cu cele trei încăperi specifice: casa mare, bucătăria și camera de locuit. Fără să vrei, te transpui în acele timpuri și te așezi la războiul de țesut, îți pui furca în brâu și tragi câteva fuse. Poți să țeși câteva rânduri la rogojină sau să mesteci cu lingura de lemn în oala clocotind pe cotlon.

Ești invitat cu drag în Foișorul Mare pentru a degusta și servi bucatele tradiționale de la Văleni: tocănița cu mămăligă și brânză, sărmăluțele în foi de viță-de-vie, plăcintele poale-n brâu, precum și legume crescute ecologic în grădina casei. Gospodarul casei te îmbie să guști vinul casei – „Roșu de Văleni (Cabernet)” și dulceagul-sângeriu „Cahor” – acompaniat de fiecare dată de-o vorbă bună și-un sfat bătrânesc din partea lui.

https://www.instagram.com/p/BltXES3gHuu/

https://www.instagram.com/p/BwmgXBilCxU/

# Foișor Rustic

Foișorul decorat rustic este pregătit să găzduiască evenimente de până la 100 de persoane: team building-uri, conferințe sau chiar nunți și petreceri chiar în inima naturii.

# Activități

Caiac-Canoe

Acolo unde Prutul se revarsă în Dunăre, acolo vei găsi Rezervația Biosferei UNESCO „Prutul de Jos”. Cuprinzând două mari lacuri naturale, Beleu și Manta, aflate la 20 de kilometri unul de altul, Beleu face parte din rezervația științifică. Continuă experiența culinară și cea a tradițiilor moldovenești cu o aventură cu caiacul în Deltă. Programele de explorare a deltei cu canoele sau cu ambarcațiuni fluviale ușoare este permisă. Descoperă unicitatea și diversitatea turismului eco din Rezervația „Prutul de Jos” într-un periplu cu una dintre cele șase caiace ce aparțin de Eco-Village Văleni.

În funcție de turul ales și de vârsta participanților la activitate, prețul variază de la gratuit (pentru copiii de până la șapte ani) până la 20 de euro pentru o persoană.

Birdwatching

Nu mai puțin de 196 de specii de păsări se așteaptă a fi admirate în Rezervația Biosferei UNESCO „Prutul de Jos”, o adevărată lume a păsărilor, din care 45 de specii sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Birdwatching este o formă de observare recreativă a raiului de păsări al Rezervației Biosferei UNESCO „Prutul de Jos”.

# Locuri de vizitat

Lacul Beleu

Două treimi din suprafața rezervației naturale (care se întinde pe 1 691 de hectare) este reprezentată de apele Lacului Beleu – o relicvă din alte timpuri cu o lungime de cinci kilometri, lățime de doi kilometri și o adâncime de 0,5-doi metri. Lacul datează de aproape 6 000 de ani în urmă, vreme când mare parte din Delta Dunării se afla încă sub apele Mării Negre.

Rezervația Biosferei UNESCO „Prutul De Jos”

Cu o suprafață totală de peste 14 700 de hectare, Rezervația naturală biosfera „Lunca Prutului” cuprinde nouă localități din raionul Cahul, Crihana Veche, Manta, Vadul lui Isac, Colibași, Brânza, Văleni, Slobozia Mare, Câșlița-Prut și satul Giurgiulești, inclusiv 824 de hectare de pădure.

Aici viețuiesc nu mai puțin de 200 de specii de păsări, 40 de specii de mamifere și cresc peste 300 de tipuri de plate. Multe dintre acestea fiind incluse în Cartea Roșie a Moldovei și fiind pe cale de dispariție.

Colinele De Aur

Colinele de Aur – Roci în secțiune, reprezintă un Monument Natural apărat de Academia de Științe cu numele „Aflorimentul de la Văleni”.
Aflorimentul de lângă satul Văleni este un monument al naturii de tip geologic sau paleontologic în raionul Cahul, Republica Moldova. Este amplasat la 0,5 kilometri la sud de satul Văleni și are o suprafață de trei hectare. Aflorimentul de la Văleni este un sit geologic cu mai multe nivele stratigrafice de vârstă pliocenă și pleistocenă.

Traseul Turistic „Drumul lui Petru Rareș”

„Drumul lui Petru Rareș” a rămas neafectat de-a lungul secolelor ca mărturie a trecutului și istoriei locului. Acest traseu șerpuiește pe o distanță de nouă kilometri printre desișurile de stuf, trestii, sălcii și legende, făcând acces cu celălalt mal al Prutului.

Se spune că pe timpuri, prin aceste locuri, hoinărea marele domnitor al Țării Moldovei (1527-1538 și 1541-1546) cu gonașii săi la vânătoare. Legenda spune că într-una dintre aceste vânători, Petru Rareș a visat Colinele de Aur ale Văleniului închinându-se la el, iar a doua zi a aflat vestea că va deveni domnitorul Moldovei.

Descoperă Basarabia: satul Văleni - o destinație perfectă pentru ...

# Facilități

Incluse:
# Wi-Fi;
# parcare;
# biciclete;
# lac privat pentru pescuit;
# living cu cămin.

La solicitare:
# îngrijitor pentru copil;
# călărit;
# mașină/scuter;
# mic dejun privat;
# caiac.

# Contacte

Număr de telefon: +373 (0) 7901 7151

Adresă de e-mail: [email protected]

Site: Eco-Village Văleni

Pagină de Facebook

*Fotografiile au fost preluate de pe site-ul complexului turistic.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente