(foto) Un tânăr din Chișinău și-a propus să viziteze fiecare raion al Moldovei în această vară. Cum e să călătorești în regiunile din nord

catalin2collage

Cătălin Gangalic este un tânăr din Moldova căruia îi place să călătorească. La 23 de ani, deja a vizitat 87 de țări ale lumii și a vorbit și în cadrul unui eveniment TEDx despre călătoriile sale.

În vara anului 2020, planifica să mai adauge țări în colecția sa, însă din cauza pandemiei de COVID-19, Cătălin a realizat că deși a fost în 87 de țări ale lumii, nu a fost în fiecare raion al Republicii Moldova. Astfel, pentru a-și continua aventurile, acesta a decis să bifeze Moldova în această vară și să scrie despre cum e să călătorești în Moldova.

„Cât de (ne)pregătită e Moldova pentru turism? Am decis să vizitez fiecare raion și regiune din Moldova și să fac un mic rezumat despre cât e de pregătită țara pentru turism per general. Rog ca această postare să fie tratată ca o părere personală bazată pe cele văzute atât în Moldova, cât și în afara țării”, spune Cătălin.

Prima direcție a lui Cătălin au fost raioanele din sud (opt raioane + UTA Găgăuzia), vedeți aici detalii.

Iată concluziile pe care și le-a făcut Cătălin după ce a vizitat nordul Republicii Moldova (11 raioane + Bălți).

TRANSPORT

Situația este un pic mai bună decât în sud, în mare parte datorită prezenței orașului Bălți. Însă, din cauza tipului principal de atracții din această regiune, un transport personal este imperativ pentru descoperire.

DRUMURI

Per general, drumurile sunt într-o stare mai bună decât în sudul Moldovei, însă oricum rămân aproape inexistente spre careva atracții mai importante din regiune. Sunt anumite porțiuni unde se observă încercarea nereușită de a le repara rapid, ceea ce le transformă într-un coșmar și mai mare.

TRAI

La acest capitol e cu mult mai bine decât în regiunea de sud a țării, astfel aproape fiecare centru raional are un loc de trai disponibil. Prețurile rămân la fel de ridicate (400-600 de lei pe noapte), însă raportul preț calitate devine mai bun. Unele orașe chiar au opțiuni foarte bune de cazare, oferind prețuri rezonabile chiar și pentru Moldova (dacă divizezi prețul la numărul de persoane ce pot fi cazate în cameră).

MÂNCARE

Considerând că nordul este un pic mai dezvoltat decât sudul, locuri pentru a lua prânzul ori cina sunt mai peste tot, chiar și în această perioadă. La fel, sunt și magazine care vând mâncare deja preparată, astfel e posibil de savurat și un picnic cu priveliște.

ATRACȚII

Relieful în zona de nord este mult mai divers decât în zona de sud, având mai multe dealuri și stânci, astfel oferă mai multe atracții naturale. Chiar dacă sunt și pe la nord muzee, conace și monumente istorice, rezervațiile, dealurile și stâncile prezintă atracții mai exclusiviste. În același timp, lipsesc (aproape) în totalitate indicatoarele către acest gen de atracții, spre deosebire de cele 1 001 indicatoare spre mânăstirile din orice sat.

CONCLUZII

Nordul este un pic mai adaptat pentru ceva turism și poate permite și cuiva cu venituri mai modeste și o mașină cât de cât puternică (4×4 și asigurarea bună sunt preferate) să-l viziteze. În același timp, turistul din nord e un pic mai activ și preferă plimbările și natura în loc de un șezlong și un pahar cu vin.

P.S. Purtați mască și mențineți distanța socială în timpul deplasărilor!

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de TelegramRO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente