(foto) Un tânăr din Chișinău și-a propus să viziteze fiecare raion al Moldovei în această vară. Care sunt concluziile sale despre sudul țării

catalincollage

Cătălin Gangalic este un tânăr din Moldova căruia îi place să călătorească. La 23 de ani, deja a vizitat 87 de țări ale lumii și a vorbit și în cadrul unui eveniment TEDx despre călătoriile sale.

În vara anului 2020, planifica să mai adauge țări în colecția sa, însă din cauza pandemiei de COVID-19, Cătălin a realizat că deși a fost în 87 de țări ale lumii, nu a fost în fiecare raion al Republicii Moldova. Astfel, pentru a-și continua aventurile, acesta a decis să bifeze Moldova în această vară și să scrie despre cum e să călătorești în Moldova.

„Cât de (ne)pregătită e Moldova pentru turism? Am decis sa vizitez fiecare raion și regiune din Moldova și să fac un mic rezumat despre cât e de pregătită țara pentru turism per general. Rog ca această postare să fie tratată ca o părere personală bazată pe cele văzute atât în Moldova cât și în afara țării”, spune Cătălin.

Prima direcție a lui Cătălin au fost raioanele din sud (opt raioane + UTA Găgăuzia), iar spre nord va porni pe 15 iulie.

Iată concluziile pe care și le-a făcut Cătălin după ce a vizitat sudul Republicii Moldova.

Transport

„Chiar dacă majoritatea localităților principale sunt conectate cu transport public, el nu este la fel de accesibil pentru anumite atracții care nu se află în centrele raionale. Deci, necesită o preconizare foarte bună și schimbarea câtorva unități de transport. Cel mai bine e de călătorit cu mașina personală pentru a evita aceste probleme.”

Drumuri

„Mai multe drumuri naționale care duc spre vămi au fost reparate recent și sunt într-o stare destul de bună (deocamdată). Dar, odată ce încerci să descoperi localitatea ori vrei să admiri anumite podgorii, totul se schimbă. Ai nevoie de o mașină cu asigurare bună și șasiul ridicat. Mai mult decât atât, Google Maps nu-i cea mai bună călăuză prin zone rurale, căci nu ia în calcul calitatea drumurilor.”

Trai

„E o problemă majoră în partea de sud a Moldovei. Cu excepția vilelor și a vinăriilor – care sunt extrem de scumpe (90-100 €) – există doar câteva hoteluri în Cahul și Comrat la prețuri destul de mari (30 €) pentru Moldova. Și chiar dacă online sunt indicate anumite prețuri, pe loc e altă discuție. Chiar dacă sunt și alte hoteluri/hostels/guest-houses, prezența lor digitală e aproape inexistentă. Atât timp cât nu ai unde dormi la preț rezonabil, nu văd viitorul turismului moldovenesc în zona sudică.”

Mâncare

„La acest capitol nu-i așa de rău, fiind posibil de găsit atât mâncare locală cât și națională în fiecare oraș și localitate mai mare. Prețurile depind mult de locație, vinăriile din nou excelând la acest capitol.”

Atracții

„Chiar dacă nu sunt recunoscute la nivel internațional, anumite atracții din regiune merită atenția unui călător. Pe aici pot fi găsite muzee, case de cultură, parcuri, păduri, lacuri, însă care nu au indicatoare.”

Concluzii

„Sudul este pentru un turist (nu călător) răsfățat ce caută trai exclusiv și are transport personal (de dorit 4×4). Sunt și alte dificultăți, dar alea mai generale vor fi abordate în următoarele părți.

P.S. Purtați mască și mențineți distanța socială în timpul deplasărilor!”


Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de TelegramRO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente