„Genetica Păcatelor”, un eveniment marca BeBetter. Cum geneticienii explică viciile oamenilor

main

Genele păcatului. Un mit sau adevăr? Peste 21 000 de persoane au urmărit săptămâna trecută seminarul online „Genetica Păcatelor”, organizat în premieră de platforma BeBetter. În cadrul evenimentului, experții ucraineni – geneticianul Alexander Koliada, specialistul în cronobiologie, Olga Maslova și Natalia Krîvda, doctoră în științe filosofice – au vorbit despre păcate, biologie, artă și conexiunea dintre ele.

În cadrul seminarului, Alexander Koliada a vorbit despre genele „păcatului” din ADN-ul nostru, despre motivele care le cauzează, despre cum au apărut acestea și a încercat să răspundă la dilema: e „păcat” să fii om, cu bune și rele, din punct de vedere biologic?

El a punctat că, conform teoriei evoluției biologice, fiecare dintre „păcatele creștine” poate fi explicat în termeni de genetică, iar multe lucruri pe care le facem, viciile sau obiceiurile, ne sunt scrise în ADN.

Olga Maslova, prin prisma cronobiologiei, a povestit cât de necesar este să ne „vindecăm păcatele” și că uneori este posibil să ne „vindecăm prin păcat”.
Aceasta a venit cu explicații despre care sunt legăturile dintre comportamentele noastre și cum acestea depind de sistemele de funcționare a celulelor și substanțelor din organism.

Natalia Krîvda a abordat subiectul „păcatului” din perspectiva mai multor epoci culturale. Aceasta a arătat cum se regăsește păcatul în picturile și operele de artă din diferite perioade și cum fiecare păcat a fost interpretat de mari artiști.

Câteva lucruri utile pe care le-am aflat, împreună, la acest seminar:

# indiferent de comportamentul învățat, există comportamente înnăscute sau transmise prin ADN;

# chiar dacă o persoană este supusă unei educații bune sau trăiește într-o societate civilizată, aceasta poate să „păcătuiască” dacă părinții sau buneii au avut parte de o altă soartă;

# unele comportamente sau „păcate” derivă din ceea ce consumăm și substanțele consumate pot întrerupe sistemul normal de funcționare a organismului, ceea ce duce spre „poftă de păcat”;

# viciile sunt și ele o formă a păcatului, care se datorează legăturilor biologice prestabilite.

Din punctul de vedere al cronobiologiei, noi toți suntem supuși „păcatului”. Creierul este constituit astfel încât acesta va genera comportamente care pot duce la vicii. Cel mai important este să înțelegem că este posibil de controlat nivelul de daune și că putem scădea orice posibilă daună propriului comportament.

Seminarul au avut loc într-un format liber, iar participanții au avut posibilitatea de a adresa întrebări la subiectele de interes.

Astfel, la cea mai repetată întrebare – „Dacă viciile sunt transmise și prin ADN, cum luptăm cu ele?” –, experții au spus că există două opțiuni: una ar fi renunțarea totală la obiceiurile nocive, precum alcool, fumat sau alimentarea nesănătoasă, însă cea mai eficientă soluție este reducerea riscurilor, ceea ce înseamnă renunțarea parțială sau reducerea nivelului de risc prin intermediul produselor alternative disponibile.

Seminarul online „Genetica Păcatelor” a fost organizat de Platforma BeBetter, la baza căreia este scopul de a informa și educa asupra necesității unui mod de viață mai sănătos prin reducerea riscurilor din viața de zi cu zi.

Experții au prezentat live dintr-un studio din Ucraina și au transmis seminarul pe opt platforme online. Mai jos puteți urmări înregistrarea seminarului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente