Chiar dacă suntem nevoiți să ne izolăm la domiciliu pentru a stopa răspândirea COVID-19, asta nu înseamnă că trebuie să ne hrănim doar cu supă la plic, paste și orez fiert. Ce poți mânca și ce nu este de dorit să consumi în timpul autoizolării, află din recomandările de mai jos, elaborate de specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
În primul rând, experții OMS recomandă să pregătești singur(ă) mâncarea acasă, astfel vei fi sigur(ă) de calitatea și prospețimea acesteia. Produsele cu un termen scurt de valabilitate se recomandă să fie consumate imediat pentru a evita intoxicațiile. Doar ține cont de numărul porțiilor și cantităților. Supraalimentarea este nerecomandată.
OMS recomandă păstrarea alimentelor preparate și crude separat unele de altele. La temperaturile sub 5 °C și peste 60 °C, dezvoltarea microorganismelor încetinește sau se oprește.
Sarea și zahărul
Se recomandă să nu consumi mai mult de cinci grame de sare pe zi (o linguriță) și este mai bine să reduci cantitatea de zahăr până la șase lingurițe pe zi. Dacă vrei ceva dulce, poți mânca fructe proaspete, congelate sau conservate în propriul suc (nu în sirop). Fructele uscate, de asemenea, sunt benefice.
Alimentele grase
În dieta ta, grăsimile nu trebuie să depășească pragul de 30 % din toate caloriile pe care le obții din alimente. Folosește uleiuri vegetale, pește și nuci. Ai nevoie de alimente care reprezintă surse bune de acizi grași nesaturați și sănătoși. În același timp, OMS recomandă reducerea consumului de produse precum untul și produsele lactate cu conținut mare de grăsimi, uleiul de palmier, uleiul de nucă de cocos și untura.
Carnea
De asemenea, se recomandă reducerea cantității de carne roșie în meniu. Atunci când gătești mâncăruri din carne de vită, de porc, sau de vițel, este foarte important să acorzi suficientă atenție prelucrării termice. Atunci când prăjești, fierbi sau înăbuși carnea, asigură-te că procesul de prelucrare termică se face până la final. Nu uita să te speli pe mâini după tăierea și prelucrarea cărnii crude.
Cerealele
Consumă zilnic nu doar cereale, ci și alte alimente bogate în fibre: legume, fructe, pâine din cereale integrale și tărâțe. Ele oferă o mai bună sațietate, ajută la prevenirea supraalimentării și îmbunătățesc funcționarea tractului digestiv.
Alcoolul
Redu consumul de alcool, deoarece acesta subminează capacitatea organismului de a face față bolilor infecțioase. Limitează consumul de cafea tare, ceai și băuturi răcoritoare și cofeinizate. Ele pot duce la deshidratare și pot afecta somnul.
Nu face provizii și mănâncă atât cât îți cere organismul. Nu are rost să te frustrezi gătind rețete complicate sau care nu îți plac. Mănâncă sănătos, trăiește sănătos.