(foto) Carantina din afara casei tale. Cum decurge o zi obișnuită pentru Daniela, operatoare de ghișeu la bancă

daniela

Anunțarea stării de urgență pe întreg teritoriul ne-a afectat pe fiecare – planuri suspendate, călătorii anulate, plimbări amânate, pare că întreaga lume este într-o amorțeală. Zilele petrecute în casă ne demoralizează, ne fac anxioși și ne fură din primăvara de afară. Cu toate acestea, mai multe persoane muncesc în teritoriu ca lucrurile să meargă, iar fluxul activităților noastre, deși încetinit, să continue. În cadrul materialelor „Carantina din afara casei”, aducem în prim-plan istoriile oamenilor care lucrează în teritoriu.

Daniela Croitoru, în timpul carantinei, continuă să muncească la bancă. Tânăra, de mai bine de un an, e operatoare la ghișeu. „Nu pot afirma că pe timp de carantină s-a schimbat modul de muncă cu clienții, în orice perioadă este necesară o atitudine specială.” 

Totuși, starea de urgență și-a lăsat amprentele pe modul de interacțiune cu clienții. „Acum suntem foarte conștienți de responsabilitatea pe care o avem pentru securitatea și siguranța clienților noștri. Zilnic circul cu transportul public, deci ca să nu fiu supusă riscului și să nu supun riscului clienții, respect distanța socială, utilizez dezinfectant și îmi spăl des mâinile. Suntem mai precauți, știm că clienții sunt îngrijorați, de aceea în bancă punem la dispoziția vizitatorilor soluție dezinfectantă, șervețele antibacteriene și îi rugăm să respecte regulile de a se apropia câte unul la ghișeu.”

„Acum ne înarmăm cu puțină răbdare”

Tânăra mai menționează că operatorii, la rândul lor, sunt înarmați cu măști, mănuși și mult dezinfectant. „Cel mai mult, în interacțiunea cu clienții, îmi place atitudinea respectuoasă și responsabilitatea de care dau dovadă. În această perioadă, se simte o grijă mai specială pe care ne-o purtăm reciproc – noi pentru clienţi, iar clienţii pentru angajaţii din sucursală –, urmărind ca toată lumea să fie sănătoasă şi să rămână în condiţii de siguranţă. Îmi place că deși e carantină, am posibilitatea să ofer servicii de calitate clienților și aceștia să fie mulțumiți că au ales să se deservească la banca noastră.”

Cel mai anevoios pe timp de carantină, susține Daniela, este faptul că operatorii sunt nevoiți să întâlnească clienții cu măști și mănuși, respectiv nu pot să le facă ziua acestora mai frumoasă cu un zâmbet. „Acum ne înarmăm cu puțină răbdare. Minimizarea interacțiunii cu clienții este un procedeu mai dificil, întrucât avem diferite categorii de clienți, de diferite vârste. Noi le propunem alternative mai sigure, cum ar fi bankingul online, unde pot efectua o gamă largă de operațiuni fără prezentarea la bancă, explicând modul de efectuare a acestora.

După orele de muncă

Valul de restricții a lăsat amprente și pe rutina zilnică a Danielei. „În timpul pandemiei, mă trezesc, iau micul dejun și după finalizarea zilei de muncă (care acum e la ora 14.00) plec acasă. Primul lucru pe care îl fac este spălatul pe mâini, după care urmează prânzul, o mică pauză și rezolvarea temelor pentru acasă, pentru că fac în paralel și masteratul. Așa decurge fiecare zi din săptămână.”

În timpul carantinei, tânăra are grijă și de apartamentul în care locuiește, prin urmare zilnic dezinfectează spațiul cu apă oxigenată. Carantina i-a limitat comunicarea cu cei dragi în spațiul rețelelor de socializare. „Probabil acum cel mai mult îmi lipsesc posibilitatea de a pleca în satul natal, plimbările de seară și ziua de muncă în regim normal.”

Pe timp de pandemie, Daniela s-a învățat să aprecieze lucrurile mărunte. „Acum, buna dispoziție mi-o creează zâmbetele celor apropiați dimineața, ochii mulțumiți ai clienților și speranța că totul va fi bine.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente