(foto) Carantina din afara casei tale. Cum are loc procesul de livrare și ce vin preferă moldovenii pe timp de restriște 

iPiccy-collage

Carantina pare să fi imobilizat toate activitățile orașului și a redus esențial din „viața” acestuia. Câte un troleibuz care mai trece pe stradă, scurtele ieșiri la magazin și la coșul de gunoi ne amintesc că orașul mai trăiește. Cu toate acestea, chiar dacă ne plângem că suntem nevoiți să stăm în casă, sute de persoane ar vrea să ne ia locul. #diez vă aduce mai aproape istoriile persoanelor care continuă să muncească în teritoriu.

În primul material despre persoanele care continuă să muncească în teritoriu pentru a ne face viața de carantină mai suportabilă, vorbim cu Vadim Ștacu, director marketing la S.C. CONSALCOM S.R.L., producător şi importator al băuturilor alcoolice ale mărcilor comerciale Apriori Wine, Tezaur Divin, Beluga Vodka, Volfas Engelman, Mernaya, Medoff, Pitt Bull etc. și distribuitori cu acoperire naţională a brandurilor proprii și a vinurilor Vinaria Din Vale, Imperial Vin, Chateau Cojușna.

„Am livrat vin și la ora 22.00”

Vadim lucrează în acest domeniu timp de patru ani și vine să ne spună cum s-a schimbat modul său de muncă în perioada de carantină, ce măsuri de protecție ia și de ce livrările în această perioadă sunt importante.

Deși departamentul marketing, contabilitate și logistică lucrează de acasă, tânărul face o excepție. „Rămânând cu tare multe activități de marketing anulate, am decis să rămân în acțiune. Zilnic preiau sarcinile care apar și le deleg colegilor mei să le îndeplinească acasă. Luând în considerație frica/responsabilitatea oamenilor de-a ieși din casă, era și logic să activăm cu toate forţele serviciul livrare. Acesta este ceva mai nou pentru noi, o modalitate de vânzare mai rar întâlnită, produsele noastre foarte ușor sunt găsite, suntem prezenți în majoritatea magazinelor, dar și magazinele proprii sunt amplasate practic în fiecare sector a orașului.”

Decizia de a face de sine stătător livrările, spune Vadim, a fost una asumată și tânărul o percepe ca pe o metodă proprie de studiu, pentru a înțelege toate particularitățile acestui serviciu, a mecanismului din interior. Tânărul menționează că un factor și mai important este dorința de a comunica direct cu consumatorii care optează pentru compania în care activează.

Pentru că livrează vinuri în toate colțurile orașului, suburbii sau raioane mai îndepărtate, Vadim a menționat că străzile, în această perioadă, sunt mai puțin aglomerate. „Ajung ca de obicei, de parcă mereu e dimineață de sâmbătă, traficul e mai light. Oricum îmi pare tare aglomerat pentru această situație. Duc comenzile în toate colțurile a orașului chiar, inclusiv și suburbii, am ajuns și la Strășeni, Rezina, Criuleni și chiar Telenești. Am livrat și la ora 22.00.”

„Se simte o presiune psihologică, mereu te supui riscului”

Tânărul este responsabil în raport cu munca pe care o face și sănătatea clienților săi, de aceea ține cont de toate normele impuse de Organizația Mondială a Sănătății. „Dau dovadă de respectarea tuturor normelor sanitare: dezinfectant, mănuși, măști, chiar și costume specializate de protecție. Cred că această protecție dă încredere clienților care de fapt rămân a fi oameni sau precauți sau speriați. Eu sunt cel care trebuie să ofere clientului ceea ce dorește – siguranță.”

Totuși, cel mai anevoios pe timp de pandemie este menținerea stării proprii de siguranță și calm, recunoaște Vadim. „Se simte o presiune psihologică, mereu te supui riscului.” 

„Trendul este vinul roșu”

Evoluția virusului de tip nou ne impune anumite limite și restricții, dar acestea nu se răsfrâng și asupra informării în raport cu noutățile de pe piața vinicolă. Vadim recunoaște că numărul solicitărilor serviciului de livrare a crescut pe timp de carantină, dar spune că aceasta se datorează culturii de consum foarte bine dezvoltată și curajului de a fi mereu în rând cu noutățile vinicole.

Pe vreme de restriște, moldovenii au gusturi specifice în ceea ce ține de alegerile vinicole. „Dacă e să luăm vinul, trendul este vinul roșu, iar cele albe și rosé dacă sunt din anul roadei 2019. Spumantele, mai pasiv, iar vânzările din retail arată că moldovenii procură acum la greu votcă și bere.”

Procesul de interacțiune pe timp de pandemie

Împachetarea produselor, sigilarea acestora, transportarea și interacțiunea în timp real cu consumatorii sunt aspectele de care se ține cont atunci când se livrează produsul. „Sticlele sunt sigilate în cutii, prin urmare, la predarea bunurilor, neapărat folosesc mănuși dezinfectate, pun produsele în pungi noi, apropo, pungi eco. De asemenea, cutiile nu sunt transmise din mână în mână, le las pe un suport, jos, în coridor, antreu, scară, la fel se procedează și cu banii, aceștia se iau cu mănușile și se pun într-o pungă separată. Dar deseori clienții folosesc serviciul e-banking, ceea ce-mi pare oportun și genial, două secunde și bani sunt pe card, fără vreo interacțiune în plus.”

De la consumatori, Vadim solicită un singur lucru pe timp de pandemie: „Respectarea distanței sociale”.

Autoizolarea după o zi de muncă

După o zi încărcată, dar totodată interesantă de muncă, Vadim ajunge acasă, în cel mai bun caz, după ora 18.00. Din rutina de seară a tânărului nu lipsește spălatul mâinilor, baia, descoperirea talentelor culinare, un vin de calitate, rețelele sociale și răsfoirea ultimelor știri.

Pe timp de autoizolare, tânărul comunică cu familia și prietenii prin intermediul telefonului, dar mai nou, a descoperit chaturile video în grup cu cei dragi, în cadrul cărora pot fi organizate și „beții” online.

Image may contain: 1 person, smiling, standing and indoor

În această perioadă, lui Vadim îi lipsesc mai multe lucruri. „Mi-e dor de plimbările prin parc, de frigărui cu prietenii, de mâncare delicioasă (în special un steak bun). De asemenea, situația epidemiologică a anulat patru zile onomastice și două călătorii peste hotare.” 

Dar totodată, datorită stării de urgență, tânărul recunoaște că a reușit să facă mai multe activități prin casă și să regăsească fericirea în lucruri mărunte. „Ooo… Câtă plăcere am primit eu când am revizuit toate pozele mele din albume, m-am uitat prin conspectele de la colegiu, în sfârșit am făcut ordine prin casă, am găsit și timp să privesc filme și să-mi planific o călătorie mult așteptată. Pe lângă asta, la serviciu am finalizat foarte multe sarcini mici, care mereu erau puse deoparte.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente