La 28 noiembrie, PNUD Moldova și Comisia Electorală Centrală îi invită pe toți cei interesați de subiectele electorale să participe la un eveniment cu tema: „Agresivitate și etică în alegeri”. Evenimentul se numește „Lightroom (un)conference” și va avea loc la teatrul „Eugene Ionesco”, începând cu ora 16.00.
Lightroom este un eveniment care, în premieră, pune în discuții, în asemenea format, fenomenul violenței psihologice, care însoțește procesele electorale. Organizatorii își doresc să pună pe tapet o problemă care împiedică bunul mers al alegerilor, dar și dezvoltarea unei societăți democratice într-un stat tânăr.
Pe parcursul anului 2018, CEC, cu suportul PNUD Moldova, a desfășurat o amplă campanie de informare și educare civică, unde s-a pus accentul pe accesibilitatea și incluziunea proceselor electorale. În cadrul acestei campanii, în prag de alegeri parlamentare, CEC își dorește să sublinieze despre existența unui fenomen despre care se vorbește prea puțin, dar care ne afectează pe fiecare în parte. Violența psihologică în alegeri poate lua diferite forme: agresare, intimidare, hărțuire, umilire etc. a celor care au alte viziuni sau preferințe politice.
Pe durata evenimentului, publicul va viziona prezentările mai multor vorbitori intresanți, care vor desface firul în patru, în speranța că cei prezenți vor pleca acasă cu o mai clară înțelegere a ceea ce înseamnă comportament etic în campanii electorale și nu numai.
Angela Stafii, doctor în filosofie și Life coach, este una din vorbitoare și vine la „Lightroom (un)conference” pentru a ne vorbi, fără filtre, despre violența psihologică: „Despre violența psihologică se tace. Că e tabu. Indiferent de baricadă – acționăm și noi și ei tare similar. Sau nu?”
Directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent din România, Ioana Avădani, le va povesti celor din sală despre „Războiul dintre noi: cine cu cine se confruntă pe rețelele sociale?”. Ioana consideră că: „ultima redută care stă în calea urii și dezbinării este nu inima, ci mintea noastră și pe aceasta trebuie s-o fortificăm”.
Un alt vorbitor este directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme din Moldova, Dumitru Alaiba, care va vorbi despre „character assassination”: „Deseori, știrile false sunt produse pentru a denigra persoane private, care au opinii incomode”.
Natalia Vozian, o profesionistă în domeniul bunei guvernări și a transparenței instituționale, va vorbi despre fenomenul de „echo-chambering” în social media: „Este curios să vedem cum în mai puțin de 12 ani, am ajuns să transformăm rețelele de socializare din platforme libere, pluraliste și democratice în spații închise, autocenzurate și autocratice, în care acceptăm convingeri și viziuni ce rezonează cu mentalul și emoționalul nostru”.
Analistul politic și fondatorul Companiei Poliexpert, Igor Volnițchi, va face o retrospectivă în evoluția agresivității în campaniile electorale din Republica Moldova: „Deseori, politicienii agresivi sunt ostaticii propriului electorat, pe așteptările căruia s-au pliat, în loc să încerce să-l educe în spiritul unor valori și principii anume”.
Intrarea la eveniment este liberă, însă, pentru a se asigura că vor fi locuri suficiente, organizatorii sugerează doritorilor să se înscrie pe acest formular. Mai multe noutăți despre eveniment puteți urmări pe pagina acestuia de Facebook.