Astăzi, 1 noiembrie, este ultima zi în care este admisă agitația electorală. Astfel, candidații electorali care vor face agitație electorală mâine sau în ziua alegerilor riscă amendă de până la 2 500 de lei.

Legislația electorală prevede că acțiunile de agitaţie electorală sunt strict interzise în ziua alegerilor şi cea precedentă ei. În aceste zile nu se permite desfăşurarea/reflectarea activităţilor/materialelor cu tentă de agitaţie electorală şi nici apariţia candidaţilor în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. De asemenea, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Continuarea agitaţiei electorale în zilele menţionate de către mass-media, concurenţi electorali şi cetăţeni constituie contravenţie administrativă şi se sancţionează cu amendă, de la 15 la 30 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei fizice, şi cu amendă de la 35 la 50 de unităţi convenţionale, aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.

Amintim că, proiectul-pilot de testare a sistemului de identificare a alegătorilor prin intermediul cititoarelor de coduri de bare, inițiat de Comisia Electorală Centrală în ziua alegerilor din 20 octombrie curent, se va desfășura și la turul doi al alegerilor locale generale din această duminică, 3 noiembrie, curent.

Proiectul se va aplica în cadrul acelorași secţii de votare (nr. 1-70) din sectorul Botanica al mun. Chişinău. Acesta și-a demonstrat eficiența prin reducerea timpului necesar la identificarea alegătorului în aplicația „Prezența la vot”.