(foto, video) Activismul tinerilor în alegeri va fi dezvoltat din școală la disciplinele de educație civică și educație pentru societate

Profesori2

Pentru prima oară în Republica Moldova, profesorii de educație civică și educație pentru societate, dar și reprezentanții direcțiilor de învățământ din raioane au participat la o instruire dedicată participării în procesele electorale. Cadrele didactice au primit material de suport pentru a desfășura interactiv și interesant orele dedicate democrației participative.

În perioada 15-17 noiembrie 2019, la Chișinău, s-a desfășurat modulul de instruire „Rolul educației electorale în societatea democratică”, desfășurat de Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, în parteneriat cu Comisia Electorală Centrală, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării și cu suportul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova.

Profesori1
Profesori2

La instruire au participat peste 40 de profesori și profesoare de la școlile din Republica Moldova, specializați și specializate în educație civică și educație pentru societate, care s-au înregistrat la eveniment pentru a-și aprofunda cunoștințele în domeniul electoral, a afla noi metode de predare a acestor două discipline, atunci când este vorba despre temele ce țin de alegeri și rolul cetățeanului în formarea instituțiilor de stat.

Profesori3

La alegerile locale generale din 20 octombrie anul acesta, tinerii cu vârsta de 18-25 de ani au votat în proporție de aproape 7 % din numărul total al celor prezenți la vot, fiind în continuare cea mai slabă participare dintre toate categoriile de vârstă ale alegătorilor din Republica Moldova. Astfel, învățând responsabilitatea și dreptul civic de pe băncile școlii, tinerii alegători vor deveni mai activi în procesele electorale.

Profesori5

Prin instruirea organizată, CICDE și-a propus:
# să consolideze cunoștințele în domeniul educației civice și electorale în mod cuprinzător și aprofundat;
# să ofere participanților metode inovative de predare a subiectelor ce țin de domeniul participării civice și electorale;
# să asigurare participanții cu materiale de suport pentru organizarea orelor de educație civică și educație pentru societate (videografice, prezentări PowerPoint, broșuri, benzi desenate, modele de buletine de vot etc.).

77236098_2534719496611937_5887101768432615424_o

Valentina Moraru, specialistă coordonatoare la Direcția de Învățământ, raionul Strășeni, a spus la final de instruire: „În opinia mea, e un training foarte important. Una e să citești în cărți, pe internet și alta e să fii aici, pe loc, și să experimentezi totul în practică și să comunici cu colegii. Noi suntem maturi și nu o dată am mers la vot, știm procedurile, dar oricum, astăzi am aflat lucruri noi. Cu atât mai mult, copiilor din școli le va fi interesant să afle ce vor trebui să facă atunci când vor împlini 18 ani și vor avea drept de vot. Iar până atunci, le vor putea povesti părinților ce au aflat la școală.”

Profesori6

Și Nicolae Gavriliță, profesor de istorie și educație pentru societate la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din Vadul lui Rașcov, a spus: „Educația pentru societate este o disciplină nouă studiată în prezent de clasele V-VI, la care avem un modul special dedicat democrației participative, iar la final de curs, copiii trebuie să aibă produse practice. Spre deosebire de educația civică, aici toate temele sunt legate între ele și există o continuitate, astfel încât elevii exersează permanent, nu doar pentru o oră sau două. De aceea, tot ce am aflat la această instruire îmi va fi de folos și util la lecțiile cu copiii.”

Cadrele didactice au participat la o simulare a zilei alegerilor, la care fiecare a jucat un rol social, au experimentat diferite activități pe care ar putea să le aplice și la orele lor.

„Voi sunteți promotorii educației civice calitative și, de aceea, misiunea de a educa viitorii alegători vă revine Dvs., iar noi suntem bucuroși să vă consultăm și să vă ajutăm în acest sens”, a spus președintele CEC, Dorin Cimil.

Profesori4

După trei zile intense de training, Angela Caraman, directoarea adjunctă a CICDE și una din formatoare, a declarat: „Considerăm că a fost o instruire utilă, iar această concluzie se bazează pe opiniile participanților care ne-au spus că vor folosi numaidecât materialele oferite, au fost plăcut surprinși de tot ce au primit aici, mai ales că materiale sunt adaptate pentru elevi mai mari și mai mici. Am reușit să le explicăm cum se organizează simularea zilei alegerilor, un exercițiu foarte bun mai ales pentru pregătirea primilor votanți.”

Profesori7

Mulți dintre reprezentanții direcțiilor de învățământ, dar chiar și profesori, au spus că pe baza instruirii vor organiza în regiunile lor traininguri pentru profesorii de educație civică și educație pentru societate, două discipline care au ca scop dezvoltarea la elevi a competențelor pentru o cultură democratică.

Profesori11

Modulul de instruire „Rolul educației electorale în societatea democratică” a fost organizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației în Moldova prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova și finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Ambasada Marii Britanii la Chișinău prin intermediul Fondului pentru Buna Guvernare și Ambasada Olandei prin Programul Matra.

Taguri: #CEC Moldova
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente