În inima cartierului Brooklyn, printre staţii auto-service, magazine fast-food și servicii de livrare la domiciliu, se ascunde o casă rustică, cu o pădurice în spate și o mănăstire ciudată în depărtare.
Este un restaurant, numit succint „Moldova”, singurul dedicat exclusiv bucătăriei moldovenești în New York, scrie publicația The New York Times, citată de UNIMEDIA.
Panfil, de 35 de ani, a emigrat din Moldova în 2005, lăsându-și magazinul de telefoane mobile în Chișinău, pentru a găsi noi oportunități în Statele Unite. Aici, el a început să lucreze în diverse restaurante din New York, mai întâi în calitate de chelner, apoi ca manager, – și visul său s-a realizat.
Deoarece există un sentiment de comunitate în rândul moldovenilor expatriați în Brooklyn, nu a existat nici un local autentic moldovenesc unde aceștia ar putea să se adune. Astfel, cu ajutorul mai multor moldoveni, în iulie 2012, a apărut restaurantul „Moldova”.
„De la început, s-a hotărât că acesta va fi locul unde oamenii din Republica Moldova să se întâlnească, ca să se simtă ca acasă, să nu uite de obiceiurile și tradițiile din țara noastră și mirosul de mămăliga fierbinte”, spune Radu Panfil.
În cele din urmă, restaurantul încearcă să-i atragă pe est-europenii locali, vânători ai culturilor mai puțin cunoscute și gurmanzii curioși din Brooklyn și nu doar, și, bineînțeles, pe moldoveni.
Galina Frunză, de 25 de ani, a plecat din Moldova în 2008, și-i este dor de patrie. În timp ce-și petrecerea timpul liber în Coney Island, a văzut panoul restaurantului ”Moldova”. „Am fost atât de entuziasmată. Am povestit prietenilor mei despre cultura și bucătăria noastră, iar acest local a fost o șansă pentru ei să vadă tradițiile țării mele. Mie și prietenilor mei ne-a plăcut acest loc”, își amintește Galina.