Siguranța personală este una dintre principalele componente pentru trai și pentru o calitate decentă a vieții. Astfel, Mercer, una dintre cele mai mari firme de consultanță de resurse umane din lume, în fiecare an realizează un clasament al celor mai sigure și al celor mai periculoase orașe din lume.
Mercer susține că acest clasament se bazează pe relația pe care o au orașele cu alte localități, stabilitatea internă, rata criminalității și procesul de aplicare a legilor. Compania a analizat 450 de orașe ale lumii, iar Business Insider a publicat acest clasament.
Faptul că unele dintre cele mai mari și mai bogate orașe din Europa de Vest au fost incluse în topul localităților periculoase din Europa este o consecință a numărului mare de atacuri teroriste și a mai multor amenințări de acest gen pe parcusul anului trecut.
Infracțiunile minore sau amenințările la adresa securității naționale, de asemenea, au un impact asupra securității orașelor. Astfel, regăsiți mai jos topul celor 17 cele mai periculoase orașe ale Europei, conform Mercer.
17. Milano – Orașul a alunecat în clasament pe locul 17 în acest an după ce FBI a avertizat că Bazilica Sf. Petru, Domul și La Scala au fost sub amenințarea unui atac terorist.
16. Barcelona, Spania – Orașul este cunoscut ca fiind una dintre capitalele pickpocket ale lumii. Ministerul de Externe al Marii Britanii spune despre Barcelona că aici „a existat o creștere a numărului de furturi din mașini de închiriat, obiectelor de valoare sau a articolelor din magazine care sunt la vedere”.
15. Belfast, Irlanda de Nord – orașul are o rată relativ scăzută a criminalității violente în comparație cu alte orașe din Irlanda de Nord. Dar, proporția persoanelor care trăiesc în condiții de sărăcie este cea mai mare din Belfast. De asemenea, aici predomină creșterea criminalității minore.
14. Tallinn, Estonia – orașul fortificat pitoresc are infracțiuni violente relativ scăzute, este clasat în listă din cauza consumului de droguri și a traficului de ființe umane din mai multe sindicate rusești.
13. Varșovia, Polonia – Orașul are una dintre cele mai scăzute rate ale criminalității din țară, dar este clasat pe locul 13, deoarece aici au avut loc mai multe proteste politice și s-au reținut mulți oameni.
12. Paris , Franța – Orașul clasat în acest top după o serie de atacuri teroriste. În luna noiembrie, câțiva sinucigași și oameni înarmați au atacat mai multe locații din capitala Franței, inclusiv cafenele, restaurante și o sală de concerte, omorând 130 de persoane și rănind alte câteva sute.
11. Londra, Marea Britanie – Poate fi o surpriză faptul că Londra este inclusă în listă, dar Ellyn Karetnick, coordonatoarea practicii internaționale de mobilitate Mercer în Marea Britanie, a declarat: „În Europa, dincolo de atacuri și incidente civile și atacuri teroriste sunt monitorizate îndeaproape și analizate și orice impact asupra calității vieții pentru expatriați”, anume din acest motiv orașul este în clasament.
10. București, România – Crima violentă și organizată este destul de scăzută în capitala României, dar orașul e inclus în acest top din cauza corupției și infracțiunilor minore.
9. Zagreb, Croația – Corupția cauzează apariția orașului în această listă.
8. Riga, Letonia – În afară de protestele anti-imigrație care încep să domine pe străzi, Riga este clasat locul opt din cauza indicelui ridicat al crimei organizate și al prostituției.
7. Roma, Italia – Orașul a fost inclus în clasament după ce Roma și alte orașe italiene, au fost alertate de atacuri teroriste similare cu atacurile de la Paris, în noiembrie.
6. Madrid – Orașul este considerat periculos pentru tulburările sale sociale care au rezultat din măsurile de austeritate națională. Acestea au condus la rate mari ale șomajului, în special în rândul populației tinere.
5. Budapesta, Ungaria – Orașul a devenit periculos după o creștere masivă a tulburărilor sociale provocate din cauza crizei refugiaților. Haos în gări și proteste în stradă au izbucnit de mai multe ori după ce prim-ministrul ungar, Viktor Orban, a încercat să reducă fluxul de migranți în țară.
4. Sofia, Bulgaria – Oameni din Bulgaria, care este cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene, în mod continuu au protestat împotriva Guvernului din cauza corupției și reducerii pensiei.
3. Atena, Grecia – După măsurile ample de austeritate, sărăcia și crima au crescut în Atena. Mai mult decât atât, recentele tensiuni politice și economice din Grecia au dus la demonstrații violente în Atena și în alte orașe din țară. Fluxul de sute de mii de migranți agravează, de asemenea, poziția de siguranță a orașului.
2. Belgrad, Serbia – crimele violente sunt puține în oraș, dar Belgradul este considerat un oraș periculos pentru corupție și luare de mită, precum și de la furt și vandalism.
1. Kiev, Ucraina – capitala țării se află pe primul loc în acest clasament din cauza tulburărilor civile și din cauza relației sale cu Rusia. Cu toate că biroul britanic de externe spune că acum la Kiev este „calm”, în comparație cu regiunea rusă anexată Crimeea, la Kiev au loc acțiuni de furt, vandalism și proteste violente care au ucis sau rănit sute de oameni.