(gif) Realitatea la intersecțiile din orașul Chișinău prin prisma caricaturistului Alex Buretz

gift
Foto: PC: Alex Buretz

Șoferii și pietonii duc o politică aparte și de fiecare dată unii sunt la conducere, ceilalți în opoziție, niciodată nu vor face coaliție. Circulația rutieră a devenit laitmotivul ultimelor caricaturi ale lui Alex Buretz, tânărul care ne oferă o scanare a realității moldovenești pe șoselele noastre.

Caricaturile cu Ion – șoferul reprezintă o inițiere a tânărului Alex Buretz în animație și acesta nu pretinde la o executare impecabilă. Deși mai multe caricaturi precedente de-ale sale erau despre politică, de această dată imaginația tânărului s-a concentrat în jurul circulației rutiere. De ce a ales anume acest aspect și care este mesajul caricaturilor sale aflați mai jos.

Despre șoferii de pe străzile moldovenești

Despre șoferi face caricaturi mai demult, dar ideile redate recent nu au putut fi ilustrate într-o singură imagine, de aici a apărut necesitatea de a le anima. Tânărul ne mărturisește că există permanent un personaj pe care îl întâlnim zilnic în traficul din oraș. El este acel om care se crede „Dumnezeul Șoselei” și acest statut îi cere să fie primul în toate, cel mai rapid pe drum, primul la semafor. De cele mai multe ori acțiunile lui sunt cu încălcări sau sunt la limita încălcării.

Despre mesajul caricaturilor

Mesajul este interpretat la discreția cititorului. Cineva poate fi iritat zilnic de acesta, altcineva recunoaște că face și el din când în când aceleași încălcări ca și Ionel. Dacă cineva dintre internauți va comite cu o încălcare mai puțin sau își va îndruma prietenul să nu încalce, atunci scopul autorului a fost îndeplinit, respectiv, și mesajul caricaturilor a ajuns la destinatar.

Actualitatea caricaturilor

Alex Buretz consideră că problema este actuală, deaorece, în contextul social-politic dat, se atrage foarte puțină atenție securității rutiere. De asemenea, generația care acum primește permise de conducere nu are o pregătire pe măsură. Școlile de șoferie nu mai participă atât de mult precum odinioară la asigurarea securității rutiere.

P. S. Să nu fie cu supărare pentru toți Ionii, personajul este numit Ion, deoarece acesta este cel mai popular nume de la noi.

 

PC: Alex Buretz
PC: Alex Buretz
PC: facebook.com/buretzart
PC: facebook.com/buretza
PC: facebook.com/buretza
Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente