Sava Vîrtosu: „Pentru a reuși în IT, e nevoie de persistență și dorință de a explora continuu noile tehnologii”

sava 4
Foto:Sava Vîrtosu, PC: ATIC

În cadrul proiectului „Thinking Outside the Box” lansat de curând, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC vă invită să aflaţi cât este de fascinantă industria Tehnologiei Informaţiei chiar de la specialiştii care activează în domeniu.

În continuare ești invitat să-i cunoaşti mai bine şi să afli ce înseamnă pentru ei o carieră în IT, ce stă la baza succesului atins, care sunt lecţiile învăţate şi care sunt aspectele care contează cel mai mult pentru ei. O serie de materiale menite să îți dezvăluie subtilităţile domeniului, privite prin ochii lor, ai Profesioniştilor IT.

 

Sava Vîrtosu, PC: ATIC

Sava Vîrtosu deţine funcţia de programator în cadrul companiei 2Performant şi are o experienţă de patru ani în domeniul IT. Este responsabil de dezvoltarea API-ului platformei de afiliere 2Performant şi consideră că, pentru a reuşi în domeniul IT, e nevoie de persistență și de dorința de a învăța și de a explora continuu noi tehnologii. Sava are zeci de hobby-uri. Cel mai important, totuşi, pentru el, este muzica – cântă la chitară. De asemenea, practică diferite tipuri de sport: role, hiking și snowboarding. „Îmi place să descopăr noi oameni, în special să explorez cum gândesc alți oameni și ce viziuni au ei față de un oarecare subiect.”

„Eram indignat de faptul că nu am posibilitate să frecventez lecțiile de informatică la școală”

Sava a decis că îşi doreşte să activeze în domeniul IT încă din gimnaziu, după ce părinții i-au procurat primul calculator modern. „Îmi aduc aminte cum eram indignat de faptul că nu am posibilitate să frecventez lecțiile de informatică la școală, din motiv că obiectul „Informatica” era doar pentru elevii claselor a VII-a și mai sus. Studiile la specialitate Tehnologii Informaţionale în cadrul Universităţii Tehnice a Moldovei au fost pentru mine o continuare logică a activităților și hobby-urilor pe care le aveam la acel moment. Din liceu deja eram angajat, semi-oficial, în calitate de administrator al unei rețele de calculatoare a unei organizații.”

„Oamenii care îţi sunt alături contribuie la atingerea succesului”

„Persoana care a contribuit cel mai mult la formarea mea ca specialist a fost tatăl meu. El a investit în procurarea primului calculator pe când eram mic. El a fost persoana care o convingea pe mama că statul la calculator nu e neapărat ceva negativ. Fratele meu mai mare a avut și el un rol special. El m-a provocat mereu să rezolv o groază de probleme legate de IT (pe unele tot el artificial le crea). Nu în ultimul rând, cred că sunt prietenii mei, care, din coincidență, au mers și ei pe drumul IT.”

 

PC: SICamp

„Success consists of going from failure to failure without loss of enthusiasm” Winston Churchill

„Cred că am avut două începuturi de carieră”, spune Sava. „Primul a fost când am început să deservesc o rețea de calculatore în calitate de administrator. A fost prin iunie 2006. Tot acolo am dezvoltat și primele pagini web și am interacționat cu primii programatori. Totuși, pentru mine, acesta era mai mult un hobby, un proces de învățare prin experimentare, deci nu aș considera aceasta ca o experiență de programare, ci mai mult o experiență generală în domeniul IT. Prima angajare în poziție de developer am avut-o în Iunie 2011 – unde și mi-am luat avântul direct în proiecte de amploare, fără a mai avea o perioadă de stagiu.”

„Una dintre cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat este că lucrurile trebuie făcute calitativ”

„Începutul meu ca programator a fost unul spontan. M-a salvat experiența relevantă pe care am obținut-o executând diferite proiecte la universitate și stagiile de vară la diferite companii din Moldova.”

Imediat după angajare, Sava a primit un șir de responsabilități și a fost implicat imediat în decizii importante privind produsele care urmau să fie dezvoltate. „Cred că a fost un start reușit, în care am învățat enorm de mult într-o perioadă destul de scurtă. Sunt o mulțime de lecții pe care le-am însușit pe parcursul activități mele. Totuși, una dintre cele mai importante este că lucrurile trebuie făcute calitativ.”

„Any fool can write code that a computer can understand. Good programmers write code that humans can understand” Martin Fowler

Referindu-se la performanţele atinse, Sava mărturiseşte că datorează mult carcaterului pe care îl posedă. „Mă strădui să fac lucrurile calitativ și încerc să anticipez eventualele probleme care pot apărea. De asemenea, am avut un suport enorm din partea mediului în care m-am aflat – colegii de facultate și eventual colegii de serviciu. Acea goană continuă de a deveni mai bun – un fel de concurență proactivă. Sunt mândru să fiu înconjurat de oameni care vor mereu să devină și ei mai buni.”

 

PC: Moldova ICT Summit

O carieră în domeniul IT presupune o mulţime de avantaje

Protagonistul nostru a menţionat că o carieră în IT are multe puncte forte şi a subliniat câteva:
#1. Sunt foarte multe surse și materiale gratuite pentru a învăţa: cursuri online, tutoriale, cărți gratuite, oameni entuziasmați, care sunt mereu deschiși de a partaja cunoștințele lor, de aici, cred, reiese şi punctul 2.
#2. Comunitatea de programatori este una foarte deschisă. Mereu poți întâlni oamenii interesanți și erudiți.
#3. Implementând unele sisteme informaționale în domenii înguste (de exemplu domeniul bancar sau medicină), ești nevoit să cercetezi bine domeniul. Astfel, tot timpul ai posibilitatea să explorezi noi domenii fără a te reprofila.
#4. Evident că unul dintre avantaje este și cererea pe piață. Multitudinea de oferte de angajare este un plus mare în alegerea profesiei.

Este foarte important să te dezvolţi continuu

„Resursele pe care le utilizez pentru a creşte sunt resurse online pe care le urmăresc, fie blogurile unor programatori renumiți, fie agregatoarele de noutăţi din care poți afla ultimele știri din domeniul IT. Există o mulțime de cărţi în domeniu, nenumărate tutoriale şi desigur cursuri tematice online de la diferite universități. Particip la conferințe sau le urmăresc online, dacă sunt disponibile.”

 

PC: ATIC

Abilităţile de comunicare şi lucru în echipă sunt foarte valoroase

„Este important să fii un bun jucător în echipă. Pentru a face ceva cu adevărat mare și complex, e nevoie de o colaborare constructivă între mai mulți oameni. Și aici nu mă refer doar la programatori, ci și la restul oamenilor implicați în dezvoltarea unui produs software, fie aceştia specialişti în marketing, vânzări sau management. Cred că acești factori în mare măsură deosebesc o persoană mai experimentată de un începător.”

Cel mai frecvent stereotip despre domeniul IT

„Cred că unul din stereotipurile pe care le-am întâlnit eu este faptul că noi, programatorii, stăm cu nasul în calculator 24/24. Ceea ce este parțial corect, dar eu aș menționa că în epoca în care trăim, majoritatea profesiilor implică utilizarea calculatorului în timpul serviciului – ceea ce facem și noi. Mulți cunoscuți de-ai mei (programatori) în timpul liber fac sport, plimbări, citesc cărți și practică tot genul de activități pe care le are un om de orice altă profesie. Deci, nu stăm noi chiar 24/24 la calculator – mai și dormim opt ore.”

Un hobby care presupune dedicare

„Unul din hobby-urile mele este partajarea cunoștințelor pe care le deţin cu cei care sunt interesați în domeniu. Anume din acest motiv am ales să fiu profesor la UTM. Cursul pe care îl moderez are drept scop dezvoltarea spiritului de cercetare și explorare a instrumentelor existente, pentru a obține o productivitate înaltă. De asemenea, mă straduiesc să includ în acest curs cât mult din experiența pe care o am. Numesc asta hobby din motiv că nu este activitatea mea principală și îmi consumă aproximativ 8-10 ore pe săptămână. Pe mine însă asta mă ajută la structurarea și sistematizarea cunostințelor pe care le am. Învăț, învățându-i pe alții.”

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Formula pentru o carieră IT de succes

„Nu cred că știu o formulă. Fiecare persoană își definește succesul în felul său. Totuși, pentru a deveni bun, trebuie să lucrezi. Cred că e o formulă universală – dacă lucrezi, ai şi rezultate/succese.”

Materialul este parte a Proiectului „Thinking Outside the Box”, realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT. Campania de promovare a Carierei IT este implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente