ROBOCLUB: Patru licee din Moldova au fost dotate cu seturi de robotică

robot4
Foto: Roboți la Moldova ICT Summit 2014 PC: Moldova ICT Summit

Miercuri, 9 septembrie, s-a desfășurat ceremonia de înmânare a patru seturi de robotică pentru patru licee din țară. Beneficiarii programului sunt Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin” din mun. Chișinău, Liceul Teoretic „Principesa Natalia Dadiani” mun. Chișinău, Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt”, s. Taraclia, r. Căușeni, Liceul Teoretic „Alexei Mateevici” s. Pîrlița, r. Ungheni. Acestea au fost selectate în baza unui concurs la care au participat 13 instituții de învățământ din țară.

La eveniment au mai participat reprezentanții Asociației Naționale a Companiilor din domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor (ATIC), USAID, companiei StarNet, precum și conducătorii cercurilor de robotică alături de discipolii lor – viitori membri ai cercurilor de robotică din cadrul instituțiilor de învățământ.

Viceministrul Nadejda Cristea, prezentă la eveniment, a ținut să menționeze că robotica reprezintă un domeniul nou pentru sistemul educațional din Republica Moldova, însă Ministerul conștientizează importanța dezvoltării Cluburilor de Robotică atât pentru dezvoltarea intelectuală și profesională a elevilor, cât și în formarea unor specialiști pentru sectorul IT din țară.

Transmiterea celor patru seturi de robotică se desfăşoară în cadrul Programului „ROBOCLUB”, lansat în Moldova în primăvara anului 2014, la inițiativa Proiectului USAID CEED II şi Asociației Naţionale a Companiilor din domeniul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor, în parteneriat cu compania StarNet.

Programul ROBOCLUB este o iniţiativă educaţională bazată pe programul LEGO Education, implementată în prezent în cadrul a cinci instituţii de învăţământ (LT „Ion Creangă”, LT „Mircea Eliade”, LT „Mihai Grecu”, Colegiul Politehnic din Chişinău şi Centrul pentru Copii şi Tineret ARTICO). În cadrul ROBOCLUB elevii învaţă să construiască şi să programeze roboţii, astfel încât aceştia să realizeze sarcini de o complexitate din ce în ce mai avansată.

Drept rezultat al înființării Cluburilor de Robotică, la 7 martie 2015 la Chișinău s-a desfășurat prima ediție a Concursului internaţional FIRST LEGO League. La prima ediție a evenimentului au participat 60 de tineri din șase instituții de învățământ. În martie 2016 este planificată desfășurarea celei de-a doua ediții FIRST LEGO League.

Achiziția seturilor de robotică a fost posibilă datorită suportului financiar acordat de proiectul USAID CEED II și are drept scop dezvoltarea programelor școlare de robotică și creșterea numărului elevilor implicați în activitățile cluburilor de robotică.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente