(foto) 20 de ani de activitate: Legendara formație Zdob și Zdub a susținut un concert jubiliar

blog.434.photo.1966.i
Foto: PC: Kate Liberkat

Pe 19 septembrie, trupa Zdob și Zdub a susținut un concert în orașul natal Chișinău, concert consacrat jubileului de 20 de ani de activitate artistică.

Acest eveniment muzical petrecut în Capitala moldavă a fost cel mai mare din ultimii ani. Au fost vândute nu mai puțin de șase mii de bilete. Ca locație pentru petrecerea concertului a fost ales parcul Dendrariu. Acest loc a dat naștere conceptului de picnik rock style cu familia, deoarece și copii și maturii fac parte din armata numeroasă a fanilor Zdob și Zdub. În această seara pe scenă au participat multi artiști cu care Zdubii au colaborat pe parcursul existenței sale: fondatorul formației “Trigon” Anatol Ștefaneț, surorile Osoianu, Boonika Lidia Bejenaru, și colectivul din Lituania “Quorum”, care a rupt internetul cu interpretarea piesei “Moldovenii s-au născut” în stilul a capella.

Zdubii s-au pregătit de jubileu și au lansat un CD cu 15 piese rare, needitate Și 3 piese noi. În deschidere au cântat tinerii moldoveni “The Gum sellers”, lituanienii “Quorum” și, evident, legendarul “Cuibul”.

Sărbătoarea n-ar fi fost atât de feerică fără proiecțiile video care acompaniau fiecare piesă. Desenele grafice realizate de pictorul și muzicianul Serghei Bucur au reprezentat diverse perioade ale creației Zdubilor. Pe ecrane au apărut lăutarii din Tabăra Noastră, zburând prin Codri, s-a învârtit roata din Agroromantica, chitara se transforma în copaci măreți. În pauza spectatorii au putut vedea un colaj cu pozele Zdubilor făcute pe parcursul anilor.

Roman Iagupov, solistul ZSZ: „Am parcurs o distanță de 20 de ani. Probabil, acest concert e începutul unei etape noi care ne va duce spre maturitate, când muzica nouă va emana și energie și sensuri profunde. Am ajuns la acest hotar cu un bagaj serios de experiență, prin “lacrimile, sângele și sudoarea” turneelor. Vrem să mulțumim echipei noastre și tuturor celor care au ajutat la dezvoltarea trupei: Igor Tankih, care a editat albumul de debut, A.F. Sklear, care ne-a lansat la primul festivalul de proporții, Alex Polenov care a format prima componență a trupei, Andrei Lukianov – a sponsorizat primul demo și Igor Dinga – producătorul nostru.”

Igor Dinga, producător ZSZ: „Trupa a crescut și a devenit cu adevărat un colectiv matur și profesionist. Datorită experienței imense pe care am acumulat-o, am reușit să creăm toate condițiile tehnice și artistice necesare ca să facem un show demn: sunet perfect, regie de lumini, grafica pe ecrane led, Zdubii foarte energici. Am avut ocazia potrivită și eu să cant alături de ei piesa consacrata “Zdubii bateți tare”.

Anatol Ștefăneț, formația “Trigon”: Mă leagă de Zdubi o prietenie veche și colaborare frumoasă. Pentru toți muzicienii e important să găsească un limbaj de comunicare cu publicul, cu societatea, cu lumea întreagă. Zdubii și-au găsit acest limbaj original. Îi respect pentru pentru atitudinea față de tradițiile pământului nostru. Aceasta trupă reprezintă stindardul culturii autentice a Moldovei pe întregul mapamond. Îi felicit cu ocazia jubileului. 20 de ani e un hotar, dar le doresc să nu să se oprească la acest “rubicon”. Sunt convins ca mai au multe de zis.”

Eugen Boico, organizator, manager compania NRG events. „Jubileul Zdob și Zdub a fost o oportunitate ideală pentru a folosi tehnologiile noi pe care le are compania noastră. Pictorul Sergei Bucur ne-a oferit un material grafic unic pentru backgroundul scenic, iar noi l-am animat și l-am prezentat ca pe cel mai tare decor, pe lângă regia reușita a luminilor și echipamentul tehnic performant. Consider că a ieșit chiar mai bine decât la RHCP.”

Trupa și-a stabilit deja și planurile pentru viitorul apropiat. „În ajun de Crăciun sperăm să bucurăm publicul cu un concert unplugged și să prezentîm un clip nou pentru piesa „Sunt hoinar, sunt lăutar” în regia lui Igor Cobîleanski. Peace, Love and Rock’n’roll tuturor!”

blog.434.photo.1967.i

blog.434.photo.1966.i

blog.434.photo.1968.i

blog.434.photo.1971.i

blog.434.photo.1970.i

blog.434.photo.1969.i

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente