A oferit șansă fiecărei oportunități pentru a o putea descoperi, iar oportunitățile au ajutat-o să crească, să fie motivată și să motiveze la rându-i și pe alții. Daniela Moisei a învățat încă de la liceu ce înseamnă să fugi după „acele cinci minute” care-ți pot răsturna programul peste cap și asta pentru că a avut mereu un spirit activ. Recent, tânăra ne-a reprezentat țara la un concurs internațional, ținând un discurs în limba franceză la Adunarea Generală a ONU de la New York.
Vara aceasta și-a luat licența în Finanțe și Bănci la ASEM, iar acum își continuă studiile de masterat în același domeniu. De șase ani este moderatoare la radio, timp în care a îmbinat activitățile academice cu cele de voluntariat, hobby-ul jurnalistic, dar și participări la proiecte naționale și internaționale. „Modul de viață pe care-l am e legat de spiritul meu și nu aș putea spune că altcineva l-ar putea prelua și s-ar integra perfect. Important este să ne regăsim în domeniul în care vrem să activăm, astfel încât nu doar să putem prelua ceva, dar și să putem oferi un plus de valoare atât societății, cât și mediului în care venim”, ne spune Daniela.
Nu-și neagă nicio oportunitate și ia în calcul și posibilitatea de a studia peste hotare. Însă despre cei trei ani petrecuți la universitatea de aici ne-a spus că a trăit cele mai frumoase experiențe, pentru că a avut alături oameni extraordinari și a legat prietenii foarte strânse: „Acum, când pășim la următoarea etapă, nu ne imaginăm cum vom putea adapta agenda noastră astfel încât să ne vedem cât mai des”.
„La început voiam să fiu informată, ulterior am simțit nevoia să le transmit ceea ce știam și celor din jur”
A devenit familiară cu termenul „voluntariat” încă de la liceu. „Primele activități care mi s-au întipărit au fost cele ecologice, pentru că la început credeam că voluntariatul se asociază anume cu acțiunile concrete pe care le poți face pentru ajutorarea comunității.” Fiind membru al Consiliului autoadministrativ al elevilor, care se ocupa de acțiuni de voluntariat, iar apoi a Consiliului local al copiilor și tinerilor, unde timp de doi ani a reprezentat Comisia Asistență socială, Voluntariat și Ecologie, iarăși se confrunta cu această activitate în care Daniela câștiga pe zi ce trece mai multă experiență.
Ulterior, devenea parte a unei organizații care se ocupa doar de voluntariat. De cinci ani este și ea în rândul „Tinerilor pentru dreptul la viață”, organizație la care din clasa a 12-a este angajată, coordonând o echipă de voluntari. Organizează împreună evenimente diverse printre care și Săptămâna Sănătății. Anul acesta evenimentul a ajuns la a cincea ediție și are scopul de a promova un mod sănătos de viață printre tineri: „Aceste subiecte sunt foarte interesante și utile pentru tânăra generație. Mă implic pentru că la început voiam să fiu informată, ulterior am simțit nevoia să le transmit ceea ce știam și celor din jur”.
În timpul celor trei ani de voluntariat la „La strada” i-a plăcut să întâlnească tineri din diverse domenii de activitate și atunci a descoperit cât de interesant poate fi să vezi cum o mulțime de persoane cu idei și vieți diferite se adună pentru un scop comun. „Eu eram de la Finanțe, alții de la Științe Politice. Și chiar dacă vorbeam despre drepturile femeilor, erau și băieți, lucru care este îmbucurător, fiindcă asta înseamnă că și ei văd acest subiect ca fiind unul foarte important. E bine că bărbații privesc mai departe de stereotipurilor care pot exista.”
Experiența la radio începea cu o „temă pentru acasă”
Era în clasa a X-a când a fost invitată la o emisiune radio cu scriitorul Nicolae Dabija, cel care-și lansase pe atunci romanul „Temă pentru acasă”. Din cei care îl citiseră până atunci era și Daniela, deoarece îi place foarte mult să citească și pentru că „am mereu o carte în geantă”, ne spune ea. „Am acceptat să merg să-mi împărtășesc impresiile, cu atât mai mult că lucrarea m-a marcat, prin faptul că am simțit-o foarte aproape. Redactorul, ascultându-mi vocea, la final mi-a zis: „Vrei să rămâi la noi în echipă?”. Am zis să încerc.
Prima experiență a fost un interviu în studiou, iar de aici și până la primul Live a fost doar un pas. „Sigur că la început au fost emoții mari, pentru că aici trebuie să ai grijă de vocea ta, care-ți transmite toată emoția. Trebuie să fii bine dispus tot timpul, întrucât ascultătorul are nevoie de acea doză de optimism. Pesimiști avem prea mulți”, ne povestește Daniela.
De la radio a preluat cele mai bune lecții de oratorie cât și de psihologie, fiindcă trebuie să cunoști fiecare invitat, să-i intuiești caracterul, să-i oferi întrebările potrivite astfel încât el să ți se deschidă. „Sunt lucruri pe care doar acolo le poți învăța”. Jurnalismul rămâne un hobby, însă: „Niciodată nu zic niciodată. Viața este atât de imprevizibilă, încât nu știi ce se poate întâmpla mâine. Acest «carpe diem» celebru este atât de actual și în zilele noastre”.
Agenda încărcată este ceea ce o ține în priză și o motivează să le facă pe toate bine. Mulți dintre profesori se întrebau cum reușea să fie prezentă și la ore, întrucât nu absenta deloc, recunoaște Daniela. „Am încercat să mă organizez în așa fel, încât să devin și un profesionist bun, să nu evit acest aspect pentru că acesta ține de viitoarea mea carieră, dar în același timp să nu mă limitez doar la asta.”
I se pare foarte plictisitor să meargă după studii direct acasă: „Am avut parte de această experiență în primele săptămâni de licență. Finalizasem cu tot ce aveam la liceu și îmi rămăsese doar radioul. Și am zis că nu, așa nu pot continua.” Apoi și-a găsit ocupație la Consiliul studențesc al facultății, fiind mereu în căutarea acelor cinci minute care să o pună pe fugă mereu.
Un altfel de vis american
La sfârșitul lunii iulie a anului curent, Daniela trăia visul american, pe care până atunci nu-l avuse, ne recunoaște. Eseul cu care participase la concursul internațional lansat de ONU „Many languages, one world” se afla printre cele 70 de câștigătoare, iar tânăra avea misiunea de a ține un discurs pe aceeași temă la Adunarea Generală a ONU la New York.
„Când am văzut oportunitatea, era perioada când urma să merg la stagiu de practică. Amânam mereu scrierea eseului, dar știam că trebuia să găsesc „acea seară”. Din cele șase limbi propuse pentru concurs, l-am scris în franceză, deoarece am studiat-o 12 ani la liceu și încă un an la universitate. Franceza mi-a stat aproape de suflet cu toate că și engleza și rusa sunt limbi pe care le cunosc. Îmi venea un amalgam de idei. Tema fiind despre limbi, am scris din propria experiență pentru că am simțit necesitatea cunoașterii mai multor limbi în proiectele internaționale la care am participat. După ce am transmis eseul, am și uitat de el concentrându-mă pe stagiul de practică la Banca Națională. Ulterior, am fost anunțată că am trecut de prima etapă, iar apoi a urmat un interviu prin Skype cu Kathleen Stein-Smith, președintele Asociației profesorilor de limbă franceză din Statele Unite. Interviul a durat vreo 40 de minute, ea fiind foarte interesată de tot ce ține de Moldova și de Europa de Est. Peste câteva săptămâni, chiar cu câteva zile înaintea susținerii tezei de licență, am primit invitația oficială la eveniment”, ne-a povestit Daniela despre experiența participării.
Forumul a avut loc în perioada 20-26 iulie. Daniela a mers în SUA pentru prima dată, iar până atunci nu credea că această cultură poate fi atractivă pentru ea. „Chiar și acest zâmbet care unora le poate părea fals, eu cred că este deja o obișnuință a lor. Ce poate fi mai frumos decât atunci când tu, oferind bunătate, primești bunătate.”
Daniela nu a fost însă unica moldoveancă participantă. Alte două tinere au spus cu mândrie de la tribună că sunt din Republica Moldova. Doina și Victoria trăiesc în China și respectiv Italia și au scris eseurile în chineză și spaniolă.
Daniela a interacționat acolo cu tineri din toată lumea cu care a lucrat cot la cot în perioada desfășurării forumului pentru elaborarea unor discursuri. „Împreună am regăsit din start aceleași probleme în societățile noastre. În discurs am vorbit despre importanța societăților pașnice, am vorbit despre eliminarea corupției, am propus ca în școli, la orele de clasă, să fie discutate subiecte care ar promova educația pentru pace și tinerii să regăsească valori din mai multe națiuni pentru a se putea adopta procesului de globalizare.”
Daniela își prioritizează acum experiența acumulată. Ea spune că noi avem tineri inspirați și motivați în care poți să crezi și alături de care poți să realizezi ceva frumos.
∗∗∗
Acest material este publicat în cadrul Programului ONU „Femeile în politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate în cadrul materialului aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția Programului.