30 de instituții mass-media își autoevaluează conținutul prin prisma dimensiunii de gen

Symbol_Johannes_Jansson
Foto: PC: socialmediaweek.org

30 de instituţii mass-media din toată țara, inclusiv 10 posturi TV și radio, 10 ziare și agenții de presă și 10 portaluri și site-uri online au fost selectate pentru participare în Programul de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen, realizat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul Programului ONU „Femeile în Politică”.

Timp de opt luni, aceste instituții mass-media vor fi susținute în procesul de autoevaluare și adaptare a conținutului editorial pentru a asigura egalitatea genurilor.

Cele 30 de instituţii mass-media au fost selectate de Consiliul de Evaluare a Programului, după un ciclu de traininguri specializate, în cadrul cărora jurnaliștii au învățat tehnici de abordare echilibrată a genurilor în mass-media. În perioada septembrie 2015-aprilie 2016, redacţiile selectate îşi vor evalua lunar conţinutul editorial din perspectiva dimensiunii de gen, colectând date şi informații specifice privind prezenţa femeilor şi a bărbaţilor în calitate de surse şi protagonişti ai materialelor jurnalistice, contextul prezentării femeilor și alte aspecte relevante pentru determinarea gradului de asigurare a egalităţii genurilor. Consiliul de Evaluare va examina rapoartele instituţiilor de presă şi va elabora recomandări pentru fiecare redacţie privind garantarea echilibrului de gen în activitatea jurnalistică. Din sursele Programului, redacțiile participante vor beneficia de suport financiar pentru efectuarea acestui exercițiu de autoevaluare a conținutului editorial.

În cadrul aceluiași Program de susţinere a mass-mediei în asigurarea egalităţii de gen, API urmează să monitorizeze mass-media la tema asigurării echilibrului de gen şi a prezentării femeilor migrante și să desfăşoare un ciclu de dezbateri privind rolul mass-mediei în demontarea stereotipurilor de gen din societate.

Portalul de știri pentru tineri diez.md va participa și el în proiectul de autoevaluare prin prisma dimensiunii de gen.

Programul este realizat de API, cu susţinerea Programului ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitarea Femeilor (UN Women) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundaţia Est-Europeană şi Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanţat de Guvernul Suediei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente