Colegiul Ministerului Educației a aprobat astăzi noul regulament cu privire la organizarea și desfășurarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în instituțiile de învățământ general.
Potrivit ministrului Educației, Maia Sandu, „concursul are la bază principiile competiției deschise, al competenței și meritului profesional, al imparţialității și transparenței”.
Regulamentul stabilește că, în cazul directorilor de creșe, centre comunitare de educație timpurie, instituţii de învățământ primar, gimnazial și liceal, concursul va fi organizat de către direcțiile raionale/municipale de învățământ. În același timp, documentul prevede că Ministerul Educației va organiza concursurile în cazul directorilor instituţiilor de învățământ special, profesional tehnic, precum și ai altor instituții subordonate. În cazul instituțiilor private, concursurile de angajare a directorilor vor fi organizate de fondator.
La concursul pentru director pot candida persoane care nu au împlinit vârsta de 65 de ani, dețin cetățenia Republicii Moldova (această condiție nu e obligatorie în cazul instituțiilor private), au studii superioare, vechime în activitatea didactică, cunosc limba română, nu au antecedente penale, sunt apți din punct de vedere medical. Candidații la funcția de director trebuie să îndeplinească standardul minim de competenţe profesionale şi manageriale care va fi stabilit de Inspectoratul Școlar Național (IȘN). Până la funcționalitatea IȘN, stabilirea standardului minim de competențe profesionale și manageriale va fi de competența Ministerului Educației.
Concursurile vor fi desfășurate de către comisiile de concurs și vor include următoarele 3 etape succesive: eligibilitatea, evaluarea CV-ului și interviul.
Candidatul care va obţine cel mai mare punctaj final la concurs se va considera învingător. Ordinul de numire a managerului este emis de către angajator după soluţionarea tuturor contestaţiilor, în baza deciziei comisiei de concurs şi a contractului individual de muncă.
Funcția de director al unei instituții de învățământ este exercitată pe durată de cinci ani.