Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” a inaugurat astăzi, 29 august, Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), primul din R.Moldova, dar și cel mai performant din regiunea Europei de Est.
CUSIM reprezintă o nouă abordare în medicină, fiind primul de acest fel în ţara noastră. Aici va avea loc şi testarea cunoştinţelor studenţilor din anul 4-6 de studii. Centrul are departamente de instruire prin simulare la Medicina de urgenţă, Anestezie şi Reanimare, Chirurgia mini-invazivă, Obstetrică şi ginecologie. De asemenea, CUSIM este dotat cu săli de studii, de testare practică. Echipamentul care va fi plasat aici va permite studenţilor şi rezidenţilor să obţină, la fel ca în realitate, toate tehnicile de operaţie, examinare a potenţialilor pacienţi.
Instruirea virtuală şi prin simulare sunt recunoscute drept cele mai inofensive şi eficiente metode de instruire raportată la costuri. În acest centru vor fi instruiți studenţi, medici, paramedici, angajaţi ai Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, echipele de descarcerare, poliţişti, militari, angajaţi ai serviciilor cu destinaţie specială, de pază și pompieri. Aceștia vor avea posibilitatea să simuleze actul medical prin intermediul tehnologiilor informaţionale noi, ceea ce va spori securitatea şi siguranţa pacientului.
„Sunt convins că rezultatele nu se vor lăsa aşteptate, iar calitatea instruirii medicale din țara noastră va creşte prin alinierea la cerințele comunității medicale europene”, a declarat Iurie Leancă. Premierul a mulțumit tuturor partenerilor implicați în crearea Centrului.
La rândul său, ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a menționat că Centrul va permite celor implicați în acordarea primului ajutor să-și perfecționeze abilitățile. Întrebat dacă studenții nu vor întâmpina probleme atunci când vor practica cu ajutorul tehnicii ultra-moderne și mergând în spitale din țară care nu se bucură de o dotare tehnică atât de performantă, ministrul Sătănății a răspuns: „Centru este în plină sincronizare cu modernizarea instituțiilor medicale prestatatoare de servicii medicale. De exemplu Spitalul de Urgență care va fi modernizat la anul viitor și vom nevoie să avem specialiști bine instruiți în cadrul acestuia, blocul chirurgical de la Spitalul Republican care urmează să fie finalizat anul acesta. Este o sincornizare deplină cu ce vor învăța aici și cu ce vor lucra în instituțiile medicale”, a declarat ministrul Usatâi.
Lucia Brunchi, studentă în anul 6 la Medicină Generală (USMF): „Până acum simulam la Clinica Universitară, unde aveam la dispoziție doar 3 cabinete pentru simulare. Pe când în centrul nou, pentru studenții din anul 3 sunt 8 cabinete, care sunt și mult mai bine utilate. Toate așteptările mele legate de acest centru au fost nu doar îndeplinite. Am rămas foarte impresionată. Utilajul este extraordinar și sper că chiar dacă sunt anul 6 o să reușesc pe parcursul acestui an de studii și în rezidențiat să vin aici că-mi dezvolt abiliățile pentru viitor”, ne-a recunoscut studenta.
Proiectul privind crearea Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Universitară a demarat în anul 2010 și a fost dat în exploatare astăzi. Acesta urmează să mai fie suplinit cu tehnică performantă.
Crearea acestui Centru a fost posibilă datorită suportului partenerilor externi, în special a Uniunii Europene şi nemijlocit Ambasadorului Dirk Schuebel, şeful Delegaţiei UE în RM pentru care evenimentul de astăzi a fost ultimul în calitate Ambasador în țara noastră. Delegația Uniunii Europene a oferit 4,4 milioane de euro pentru reconstrucția clădirii şi echipamentul de instruire a Centrului, Organizația Internațională „De la inimă la inimă” a contribuit la echiparea departamentului Medicina de Familie cu utilaj de ultimă generație. Guvernului Elveției a oferit simulatoare performante şi a susţinut cursurile de instruire și formare a specialiștilor moldoveni în Centre similare de peste hotare. Biroul de Țară al Organizației Mondiale a Sănătății a susținut aplicarea propriu-zisă a proiectului.