Timp de 2 luni avem posibilitatea să ne alegem medicul de familie

medic-de-familie
Foto: Timp de 2 luni avem posibilitatea să alegem medicul de familie şi instituţia medicală primară PC: botosaninecenzurat.ro

Din septembrie şi până pe 31 octombrie persoanele asigurate şi neasigurate din țară își pot alege liber instituția medico-sanitară primară încadrată în sistemul de asigurare obligatorie de asistență medicală, şi implicit, medicul de familie.

Regulamentul specifică modalități de înregistrare primară şi schimbare a instituției medicale. Înregistrarea primară este considerată atunci când persoana nu a fost niciodată pe listele vreunei instituții medicale primare.

Documentul stabilește posibilitatea de a schimba instituția medicală primară o dată pe an. Schimbarea instituției medicale primare şi a medicului de familie, se întâmplă atunci când persoana optează pentru înlocuirea acestora din diverse motive. Cererea de înregistrare primară sau de schimbare a instituției medicale şi/sau a medicului de familie este depusă şi înregistrată în instituția sanitară aleasă. În cazul în care numele medicului de familie nu a va fi menționat, acesta va fi desemnat de către instituție.

Totodată, documentul prevede înregistrarea persoanelor la o singură instituție medicală primară. Este recomandată înregistrarea la cea mai apropiată instituție medicală primară unde persoana își are locul de trai. În situațiile când persoana optează pentru serviciile medicului de familie din instituția medicală primară ce deservește alt teritoriu decât cel unde solicitantul locuiește, acesta îi va asigura deplasarea.

Persoanele ce au solicitat schimbarea vor beneficia de alegerea exercitată începând cu 1 ianuarie a anului următor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente