Un nou program de monitorizare a negocierilor pentru rezolvarea crizei nistrene va fi pus în aplicare. Acesta este primul proiect analitic la care participă şi două ong-uri din stânga Nistrului, „Common Home” şi „Novîi vek”.
Liderul organizaţiei „Common Home” din Tiraspol, Dmitri Gavrilov, spune că şi în stânga Nistrului persistă un dezinteres, inclusiv din partea societăţii civile, faţă de reglementarea conflictului. El afirmă că în Transnistria există doar două organizaţii neguvernamentale preocupate de promovarea măsurilor de încredere între cele două maluri ale Nistrului:
„Pacea şi promovarea măsurilor de încredere sunt subiecte foarte politizate în Transnistria. Şi orice acţiune în acest sens chiar dacă vine de la o organizaţie neguvernamentală este privită ca o acţiune politică, chiar dacă nu este aşa. Prin urmare, de cele mai deseori societatea civilă îşi pierde interesul şi încrederea. Deşi în cadrul formatului 5+2 se discută despre necesitatea de a crea punţi de dialog între ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului, constatăm că sunt doar declaraţii.” a declarat el pentru europelibera.org.
Soluțiolnarea conflictului transnistrean este o clauză în programul de aderare la Uniunea Europeană. Acest lucru a fostconfirmat de comisarii europeni Stefan Fule, Catherine Eshton, dar și de președintele României Traian Băsescu care s-a aflat recent într-o vizită la Chișinău.
Cu toate acestea, Premierul Iurie Leancă, nu vede soluționarea conflictului în oferirea autonomiei regiunii din stânga nistrului. Acesta a declarat pentru u post de televiziune din România faptul că Moldova nu va ceda nici o bucată de pământ chiar și pentru soluționarea conflictului cu Transnistria.