Daniel Vodă: „Punem punct dezbaterilor despre brazi și cui aparține sărbătoarea.” Guvernul lansează o campanie dedicată Crăciunului

târg-crăciun-1
Foto: diez.md

Guvernul lansează în acest an campania „Hai acasă de Crăciun” și îndeamnă toate localitățile, administrațiile publice locale din satele și orașele din Moldova să organizeze sărbătorile de iarnă pentru locuitori, să pună în valoare artiștii locali și tradițiile locului. Despre acest fapt a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a declarat că sărbătorile de iarnă și Crăciunul nu mai trebuie să fie un subiect de divizare în societate. 

Crăciunul este o sărbătoare ce unește cetățenii țării noastre prin tradiții frumoase, prin legăturile puternice din comunitate, prin faptul că ne adună pe toți laolaltă, acasă, de sărbători. […] În anul 2023, din respect pentru oamenii noștri, punem punct dezbaterilor despre brazi și cui aparține sărbătoarea. Crăciunul nu e al Chișinăului doar, nu este al Primăriei sau al Guvernului. În toată Europa, Crăciunul este organizat de administrațiile locale pentru oameni.

A menționat Daniel Vodă.

Potrivit acestuia, guvernul va promova tradițiile și va îndemna cetățenii de acasă și din diasporă să povestească, prin poze și video, cum sărbătoresc Crăciunul, ce amintiri au despre această sărbătoare și despre lucrurile care ne unesc și ne strâng la aceeași masă de sărbători, acasă. Toate acestea pot fi expediate pe adresa de email [email protected]

Guvernul a elaborat și o scrisoare circulară adresată președinților de raioane și primăriilor din toată țara în care a invitat autoritățile locale să se alăture campaniei «Hai acasă de Crăciun». Activitățile propuse spre realizare includ târguri locale, expoziții de artizanat tradițional, concerte cu artiști locali sau ateliere interactive pentru a promova tradițiile locale. Aceste activități au scopul de a pune în valoare și a promova identitatea unică a fiecărei localități, consolidând în același timp coeziunea și spiritul comunitar.

A spus Daniel Vodă.

Ministerul Culturii va organiza spectacole ale orchestrelor noastre dedicate sărbătorilor de iarnă în casele de cultură din toată țara – Orchestra „Fluieraș”, „Mugurel”, „Folclor”, „Noroc”, Ansamblul „Joc”, dar și Orchestra „Concertino”. Teatrul „Licurici” va organiza spectacole în centrele de plasament pentru copii.

Campania va fi actualizată și pe evenimentul creat de Guvern pe Facebook și poate fi preluată de toate persoanele, instituțiile publice și private din țară.

Guvernul mai invită toate centrele raionale să se alăture inițiativei „Biblioteca de sub brad”, prin care promovează lectura în societate, mai ales în rândul tinerilor, consolidează valorile culturale, dotează bibliotecile școlare, secțiile/saloanele pentru copii din cadrul spitalelor din țară. Editurile, librăriile și organizațiile culturale de asemenea sunt invitate să susțină această inițiativă.

Anterior, Primăria Chișinău a trimis o invitație premierului Dorin Recean și ministrului culturii, Sergiu Prodan, de a colabora la organizarea „Târgului de Crăciun 2023/2024”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente