(foto) 15 muzee din Republica Moldova pe care nu le-ai vizitat niciodată. Unde se află și cât costă accesul

mm
Foto: #diez

Moldova găzduiește o varietate impresionantă de muzee, fiecare dintre ele având propria sa poveste și colecție de exponate care reflectă istoria, arta și cultura țării. Astfel, în continuare vă prezentăm 15 dintre cele circa 100 de instituții muzeistice de la noi, pe care cu siguranță nu le-ați vizitat încă niciodată.

Muzeul Ținutului Cahul

Muzeul activează de luni până duminică și este închis doar sâmbătă, iar excursiile sunt ghidate atât în limba română, cât și în limba rusă.

Accesul pentru preșcolari este gratuit, pentru elevi – 2 lei, pentru studenți și pensionari – 5 lei, iar pentru ceilalți adulți – 10 lei.

Adresa: strada Lev Tolstoi, orașul Cahul
Dacă vă porniți cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 175 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 35 de minute de condus.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Slobozia Mare

În lunile mai-octombrie, muzeul activează în fiecare zi, inclusiv sâmbătă și duminică, de la ora 8.0 până la 17.00. În perioada rece a anului, acesta activează de luni până vineri, iar în zilele de sâmbătă și duminică – doar cu programări prealabile.

Prețul de intrare este de 3 lei pentru copii și 5 sau 10 lei pentru adulți, în funcție de vârstă. În cazul turiștilor străini, accesul costă 25 de lei.

Adresa: Ulița Mare 69, satul Slobozia Mare, raionul Cahul
Dacă vă porniți cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 209 kilometri, ceea ce presupune circa trei ore și 25 de minute de condus.

Muzeul satului Speia 

Muzeul activează de luni până duminică și este închis doar sâmbătă.
În zilele de lucru este deschis de la ora 8.0 până la 16.00, iar în zilele de duminică – de la ora 10.00 până la 15.00.

Prețul de intrare este de 2,5 lei pentru toți vizitatorii.

Adresa: satul Speia, raionul Anenii Noi
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 55 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 10 minute de condus.

Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Hârbovăț

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 17.00, iar accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Independenței 64, satul Hârbovăț, raionul Anenii Noi
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 60 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.

Muzeul de Istorie „Dimitrie Cantemir”

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 13.00, iar accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: Casa de Cultură „Nicolae Sulac”, etajul 2, orașul Cantemir
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 124 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 10 minute de condus.

Muzeul de Studiere a Ținutului din Pelinia

Muzeul activează de marți până duminică și este închis doar luni.
În zilele în care activează este deschis de la ora 9.0 până la 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00 – 13.00.

Adresa: strada Mihai Eminescu 2, satul Pelinia, raionul Drochia
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 162 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 15 minute de condus.

Casa-muzeu „Alexei Mateevici” din Căinari

Muzeul activează de marți până vineri, de la ora 8.0 până la 16.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00. În zilele de sâmbătă și duminică, acesta activează de la ora 9.0 până la 13.00. Luni este închis.

Accesul în muzeu este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Alexei Mateevici 28, orașul Căinari, raionul Căușeni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 50 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.

Galeria Colecțiilor „Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni

Muzeul activează de miercuri până duminică, de la ora 9.0 până la 16.30. În zilele de luni și marți este închis.

Vizitatorii minori trebuie să achite o taxă de 20 de lei pentru a putea admira exponatele din galerie, iar cei care au peste 18 ani – 40 de lei.

Adresa: strada Ștefan cel Mare 4, orașul Ialoveni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 13 kilometri, ceea ce presupune circa 30 de minute de condus.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Sadaclia

Muzeul activează de luni până vineri, de la ora 8.0 până la 17.00, cu pauză de masă în intervalul orar 12.00-13.00. În zilele de sâmbătă și duminică, instituția nu activează, iar joi este zi de colectare a exponatelor.

Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: satul Sadaclia, raionul Basarabeasca
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 77 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 10 minute de condus.

Muzeul de Istorie și de Studiere a Ținutului Natal din satul Săseni

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00.

Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Ștefan cel Mare și Sfânt 16, satul Săseni, raionul Călărași
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 68 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.

Casa-muzeu „Alexie Mateevici” din Zaim

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 8.0 până la ora 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00.

Important! Instituția culturală poate fi vizitată doar cu înscriere prealabilă.
Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii, dar cei care doresc pot oferi donații.

Adresa: strada Pietre vechi 2, satul Zaim, raionul Căușeni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 74 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 20 de minute de condus.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Leova

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 8.0 până la ora 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00.

Accesul în instituție este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Ștefan cel Mare 58, orașul Leova
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 95 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 45 de minute de condus.

Casa-muzeu „Alexandru Donici”

Sursă: Casa-muzeu „Alexandru Donici”

De marți până vineri, muzeul este deschis de la ora 10.00 până la 17.00, iar sâmbătă și duminică acesta activează de la 10.00 până la 15.00. Luni este zi liberă.

Prețul biletului de intrare este de: 2 lei pentru elevi, 5 lei pentru studenți și pensionari și 10 lei pentru restul adulților.
În cazul în care aveți nevoie de un ghid, serviciile prestate de acesta costă 50 de lei pentru maturi și 30 de lei pentru elevi. Copiii cu vârsta de până la șase ani și persoanele cu grad de invaliditate pot beneficia gratis de acestea.

Adresa: satul Donici, raionul Orhei
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 43 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Nisporeni

De luni până vineri, muzeul este deschis de la ora 8.0 până la ora 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00. Zilele de sâmbătă și duminică sunt libere.

Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Suveranității 4, orașul Nisporeni
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 76 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 20 de minute de condus.

Muzeul Ținutului Edineț

Sursă: Facebook/Muzeul Ținutului Edineț

Muzeul activează de marți până duminică, fiind închis doar luni.

Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Independenței 40, orașul Edineț
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 210 kilometri, ceea ce presupune circa trei ore de condus.

Mai multe fotografii și detalii despre fiecare muzeu în parte puteți găsi aici.


În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente