O bună parte din perioada sovietică, casa în care s-a născut fabulistul basarabean Alecu Donici era utilizată în calitate de școală, iar pe 19 septembrie 1976, la inițiativa Uniunii Scriitorilor și a Ministerului Culturii, aceasta a fost declarată muzeu. Astfel, echipa #diez a încercat să afle mai multe informații interesante despre instituția culturală Casa-muzeu „Alexandru Donici”, pe care vi le prezintă în continuare.
Locuința este amplasată în mijlocul unui mic parc, unde este amenajat un lac și un foișor. În total, conacul Donici are o suprafață de aproximativ 204 metri pătrați, dintre care cerdacul ocupă o suprafață de 64 de metri pătrați.
Muzeul memorial cuprinde opt camere, dintre care patru sunt destinate exponatelor, 438 la număr.
# „Casa-mare” este amenajată cu diferite obiecte valoroase din secolul al XIX-lea. Aici se regăsesc:
— covoare tradiționale basarabene;
— o pianină;
— o masă extensibilă cu scaune și canapea în stilul lui Napoleon al III-lea;
— un bufet;
— un secreter;
— o icoană;
— sfeșnice din argint;
— un candelabru amplasat pe o porțiune de tavan pictat cu motive florale.
# „Cabinetul de lucru”, chiar dacă are o suprafață de numai 10,3 metri pătrați, redă atmosfera de intimitate a unui cabinet de lucru, fără a omite elemente specifice de confort și utilitate strict necesare unei activități elevate-intelectuale. În cabinet se regăsesc:
— un șemineu, deasupra căruia este amplasat un ceas de epocă;
— un birou de lucru cu un scaun tapițat;
— o bibliotecă, a cărei colecție de cărți este din secolul al XIX-lea;
— un covor amplasat pe perete, care conferă o ilustrare specifică epocii.
# Celelalte două săli expoziționale sunt destinate prezentării vieții și activității fabulistului Alexandru Donici.
Galerie foto
De marți până vineri, muzeul este deschis de la ora 10.00 până la 17.00, iar sâmbătă și duminică acesta activează de la 10.00 până la 15.00. Luni este zi liberă.
Prețul biletului de intrare este de: 2 lei pentru elevi, 5 lei pentru studenți și pensionari și 10 lei pentru restul adulților.
În cazul în care aveți nevoie de un ghid, serviciile prestate de acesta costă 50 de lei pentru maturi și 30 de lei pentru elevi. Copiii cu vârsta de până la șase ani și persoanele cu grad de invaliditate pot beneficia gratis de acestea.
Adresa: satul Donici, raionul Orhei
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 43 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră de condus.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.