(foto) Pian la care cânta Ion Aldea-Teodorovici. Ce obiecte inedite cuprinde Muzeul de Istorie și Etnografie din Leova

Esti-gata-de-quiz-6
Foto:#diez

Clădirea Muzeului de Istorie și Etnografie din orașul Leova a fost construită în anul 1950. Inițial, aici activa Școala medie tehnică de zootehnie şi agricultură, unde şi-a făcut studiile renumita soprană Maria Bieșu. Apoi, instituția a găzduit, pe rând, clasele primare a școlii medii numărul 2, direcția raională de învățămînt, o casă de pionieri și primul liceu teoretic din oraș. În anul 1973, la inițiativa muzeografei Nina Șciur, a fost fondat muzeul din localitate și, respectiv, în prezent, edificiul adăpostește anume această instituție culturală.

Patrimoniul muzeistic însumează peste 10 000 de exponate, inclusiv importante piese etnografice, obiecte din epoca bronzului și a fierului, cărți bisericești vechi, scrise în limba slavonă, acte, procese verbale, copia declarației de independență a Republicii Moldova, icoane din secolul al XIX-lea, fotografii istorice, aparate de fotografiat și instrumente muzicale.

Sala Dinastiei Teodorovici

Orice localitate are în istoria sa fapte și nume cu care se mândrește și pe care le păstrează în memorie, iar orașul Leova a devenit locul de naștere a trei personalități care au lăsat urme nu numai în inimile băștinașilor, dar și în istoria vieții culturale a Republicii Moldova.

Cristofor Teodorovici, întemeietorul dinastiei, a fost un muzician talentat, care nu doar că adora muzica, dar și-i învăța pe alții s-o îndrăgească, inclusiv pe fii săi, Ion și Petru, care i-au moștenit talentul.

În această sală sunt expuse fotografii personale de familie, cărți, un pian, un acordeon și alte obiecte valoroase.

Sala de Artă

În Sala de Artă se regăsește o serie de picturi și sculpturi realizate de Alexandru Bulat și Tudor Crețu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.

Galerie foto

Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 8.0 până la ora 17.00, cu pauză de o oră în intervalul 12.00-13.00.

Accesul în instituție este gratuit pentru toți vizitatorii.

Adresa: strada Ștefan cel Mare 58, orașul Leova
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 95 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 45 de minute de condus.


În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente