Cum se va desfășura competiția Eurovision Song Contest 2023 și cât va costa un bilet la finala acesteia

_128500181_a6aa92846220f56e0f8657b863617c8a9c81fa6c
Foto: BBC

Numărătoarea inversă pentru cel mai mare concurs internațional de cântece din lume a început. Peste 160 de milioane de oameni sunt așteptați să urmărească finala Eurovision 2023, care va fi transmisă în direct de la Liverpool în mai. Regatul Unit organizează concursul din anul acesta în numele câștigătorilor din anul 2022, Ucraina, transmite BBC.

Finala Eurovision va avea loc la M&S Bank Arena din Liverpool, sâmbătă, 13 mai. Acesta va fi primul Eurovision Song Contest care va avea loc în Marea Britanie după 25 de ani. Competiția este alcătuită din două semifinale și marea finală, toate acestea fiind transmise în direct.

Semifinalele din acest an vor avea loc marți, 9 mai, și joi, 11 mai. 10 țări din fiecare semifinală se vor califica în finală. În plus, Regatul Unit, Italia, Franța, Spania și Germania au deja garantat un loc în finală, alături de câștigătoarea de anul trecut, Ucraina. Aceasta însemnând că 26 de țări vor concura în finala Eurovision 2023.

Kalush Orchestra din Ucraina a câștigat concursul de cântece Eurovision 2022 cu piesa „Stefania”. De obicei, țara câștigătoare găzduiește competiția de anul următor. Dar războiul care se desfășoară în Ucraina face acest lucru imposibil.

Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU), care organizează concursul, a invitat Marea Britanie să-l găzduiască în numele Ucrainei, deoarece participantul său din 2022, Sam Ryder, a fost pe locul secund. Va fi a noua oară când Regatul Unit găzduiește competiția și a cincea oară în numele unei alte țări.

Cum pot obține bilete Eurovision și cât vor costa?

Biletele pentru toate spectacolele Eurovision vor fi puse în vânzare marți, 7 martie, la ora 12.00 GMT (14.00 ora Moldovei). Pe lângă cele trei emisiuni live televizate, semifinalele și finala, există șase spectacole în avanpremieră care se dublează drept repetiții generale.

Biletele pot fi cumpărate doar de pe site-ul web Ticketmaster din Marea Britanie, indiferent de locul în care locuiți. Prețurile variază între 90 GBP (2 000 de lei) și 290 GBP (6 540 de lei) pentru semifinalele live și de la 160 GBP (3 600 de lei) la 380 GBP (8 570 de lei) pentru marea finală live.

Biletele pentru spectacolul de preview vor costa între 30 și 280 de lire sterline (680 și 6 315 lei).

Aproximativ 3 000 de bilete vor fi puse la dispoziția ucrainenilor care locuiesc în Marea Britanie.

Cum funcționează votul?

Semifinalele sunt decise prin vot public, dar aranjamentele pentru finală sunt mai complicate. Fiecare dintre țările participante are un juriu ai cărui membri clasează toate spectacolele finale.

Aceștia acordă un număr fix de puncte primilor lor 10 favoriți: 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 sau 1. Aceste rezultate ale votului juriului sunt anunțate de fiecare țară, pe rând, în noaptea desfășurării marii finale.

Apoi, pe baza voturilor telespectatorilor, participanții finalei primesc puncte folosind același sistem de notare, doar că punctele sunt sumate și adunate la final.

O noutate frumoasă a acestui an este că vor avea dreptul de vot online și telespectatorii din țările neparticipante în concurs.


Amintim că, în urma audierilor live ale celor 10 piese admise în finala Eurovision Moldova 2023, Pasha Parfeni, cu piesa „Soarele și Luna”, a fost ales pentru a reprezenta țara noastră la Eurovision Song Contest 2023.

Aici puteți vedea lista celor 10 piese desemnate pentru a concura în finala Eurovision Moldova 2023.

Amintim că, la Eurovision Song Contest 2023, Republica Moldova va participa în prima semifinală, care se va desfășurat pe 9 mai la Liverpool, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. În prima semifinală, Moldova va concura alături de alte 14 țări, printre care Serbia, Portugalia, Croația și Israel.

Numărul de puncte pe care le-a obținut fiecare participat pot fi vizualizate în acest material.

În acest material, puteți vedea care sunt piesele care au intrat în concurs pentru a ne reprezenta țara la Eurovision Song Contest 2023.

Amintim că două piese au fost descalificate din concursul Eurovision, etapa națională. Potrivit unui comunicat emis de Teleradio Moldova, s-a depistat că acestea încalcă regulamentul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente