Pe parcursul lunii martie, în școli și grădinițe vor avea loc acțiuni de informare despre securitatea rutieră

rutier
Foto: Ministerul Educației

Pe parcursul lunii martie, instituțiile de învățământ general din țară, dar și centrele de tineret și instituțiile de învățământ extrașcolar, vor desfășura acțiuni de informare a elevilor și a părinților despre securitatea rutieră.  Acțiunile vor fi organizate cu suportul Inspectoratul de poliție, Centrelor de sănătate, Serviciului de salvatori și pompieri. Un ordin în acest sens a fost semnat ieri, 28 februarie, de ministrul educației și cercetării, Anatolie Topală.

Elevii vor fi instruiți despre cum trebuie să traverseze străzile în calitate de pietoni – doar pe trecerile de pietoni sau în alte locuri autorizate; să nu poarte căști audio și să nu fie concentrați la telefon când trec strada, să nu alerge pe trecerea de pietoni, să se asigure înainte să traverseze.

Totodată, acțiunile de informare au scopul să responsabilizeze copiii care circulă cu bicicletele sau trotinetele.

Ministerul Educației și Cercetării menționează că orele de circulație rutieră sunt parte a curriculei la disciplina obligatorie Dezvoltare personală, studiată de elevi pe parcursul anilor de școală (clasele I-XII).

Totodată, la începutul fiecărui an de studiu, în perioada 1-12 septembrie, în toate instituțiile de învățământ din țară are loc decada circulației rutiere, care are scopul de a le reaminti copiilor despre necesitatea respectării regulilor de circulație pe străzi. 

Amintim că, pe data de 22 februarie 2023, a avut loc un accident, în care doi cicliști, copii în vârstă de 12 ani, echipaţi cu echipament vizibil şi căşti de protecție, au fost loviţi de un automobil care ieşise la o depăşire pe partea dreaptă spre acostament. Unul din copii a decedat pe 24 februarie, după ce a stat două zile în comă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente