O tânără din Fălești îți povestește cum e să studiezi la Facultatea de Administrație Economică și Socială în Franța

Victoria
Foto:arhivă personală

Generația actuală conștientizează pe deplin importanța cunoașterii unei limbi străine, ceea ce reprezintă dezvoltare, noi perspective, dar și visuri realizate. În articolul dat vei face cunoștință cu o tânără din orașul Fălești, studentă de doi ani în Franța.

Victoria Buțco are 20 de ani, a absolvit Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din orașul Fălești și este studentă în anul II în Franța, orașul Montpellier, regiunea Occitania, la Facultatea de Administrație Economică și Socială.

Fiind o fire deschisă spre noi încercări, a hotărât că studiile peste hotarele țării îi vor permite, indubitabil, să-și lărgească orizonturile și să atingă noi obiective. Zona de confort o limitează, în schimb, o experiență de studii în afara țării a reușit să o responsabilizeze și să-i ofere oportunitatea de a gândi mult mai divers.

„Dragostea mea pentru Franța a început încă de la primele ore de franceză. Am avut parte de profesoare care au reușit să-mi inspire farmecul lumii francofone și care mi-au oferit o bază puternică de cunoștințe. Am ales anume Franța pentru complexitatea ei. Știam că dinamismul cultural, calitatea studiilor, arta de a trăi a francezilor nu mă vor dezamăgi și nu am dat greș”, ne povestește Victoria.

Pregătirea pentru admitere și adaptarea

Victoria a început pregătirile pentru admitere prin clasa a XI-a. Susținând examenul de recunoaștere internațională a limbii franceze, a obținut nivelul B2, astfel și-a pregătit dosarele de admitere pentru trei universități din Franța, la două dintre care a fost acceptată. Știind deja în primăvara ultimului an de liceu că a fost admisă, bacalaureatul a trecut mult mai ușor pentru ea. Victoria recunoaște însă că demersurile administrative au fost dificile, dar nu regretă drumul parcurs.

„Primele două luni în Franța mi-au pus la încercare puterea interioară. Am luptat cu dorul de casă și cu necesitatea de a mă integra într-un mediu diferit de cel cu care eram obișnuită. Adevărul e că perioada de studenție îți oferă posibilitatea de a fi mereu implicat(ă) în viața socială: participi la proiecte, cercetezi, legi prietenii noi, explorezi împrejurimile. Adaptarea totuși e un proces continuu, în viziunea mea. Zilnic te acomodezi conform anturajului tău și îți creezi noi obiceiuri”, povestește Victoria.

A ales să studieze administrație economică și socială, pentru că e un domeniu pluridisciplinar. Această specialitate oferă avantajul de instruire în domenii precum: economie, drept, sociologie, antreprenoriat, științe politice. Cuprinde multe ramuri și, în acest fel, reușește să se dezvolte multidimensional.

Diferențe dintre Moldova și Franța

„Diferențele poți găsi oriunde, dar nu pot spune că lumea de aici e diametral opusă celei de la noi. Ce mă inspiră cel mai mult aici, în raport cu Moldova, e că francezii sunt mai open-minded, mai amabili și, în același timp, cu un puternic spirit de critică și defensivă ale propriilor drepturi. Întâlnesc aici o varietate de evenimente de divertisment, tehnologiile avansează cu pași rapizi, turismul e superdezvoltat, infrastructura e bine organizată”, menționează Victoria.

Victoria recomandă tinerilor să nu le fie frică să-și asume unele riscuri, să meargă cu pași încrezători spre îndeplinirea propriilor idei, oricât de trăsnite ar părea la prima vedere. Primul pas contează cel mai mult, mai departe acțiunile vin de la sine. Dificultățile par descurajatoare, dar anume ele te formează. Până la urmă, nimeni nu-ți va trăi viața în locul tău.

Autoare: Veronica Rurac

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente