(grafic) Câți cetățeni străini își fac studiile universitare în Moldova

tineri studenți universitate absolvire
Foto:MD Duran

Potrivit datelor statistice din Sistemul informațional al Inspectoratului General pentru Migrație, de la an la an sunt acordate tot mai multe drepturi de ședere în scop de studii. Acest lucru însemnă că numărul de cetățeni străini care aleg să urmeze facultatea la universitățile din Republica Moldova crește.

În perioada 2018-2023, circa 3 800 de persoane din străinătate au primit drepturi de ședere în scop de studii. Cei mai puțini au fost în anul 2020 – 241 de persoane –, iar cei mai mulți în 2023 – 916.

De ce este important să avem studenți internaționali

Atragerea studenților internaționali nu este un avantaj doar pentru o universitate în parte, ci reprezintă un beneficiu pentru întregul sistem educațional din țară.

Din punct de vedere financiar, atragerea studenților internaționali reprezintă un avantaj semnificativ pentru universitățile noastre, deoarece aceștia plătesc taxe mai mari comparativ cu studenții naționali. De exemplu, la USMF „Nicolae Testimițanu”, taxa de studii pentru un an variază între 3 150 de euro și 7 800 de euro (circa 61 380 de lei și 152 000 de lei). Studenții moldoveni achită între 20 000 de lei și 55 000 de lei. La UTM, studenții internaționali plătesc între 1 848 de euro și 2750 de euro (circa 36 000 de lei și 53 585 de lei). Studenții moldoveni achită între 9 900 de lei și 17 000 de lei.

Secretara generală adjunctă a Ministerului Educației și Cercetării, Ludmila Pavlov, precizează că aceștia contribuie la modernizarea curriculumului, fiindcă vin din medii academice diferite.

Ludmila Pavlov, secretară generală adjunctă MEC

Ce face MEC pentru atragerea studenților internaționali

Pentru a atrage mai mulți studenți internaționali și pentru a-i încuraja să rămână în Republica Moldova, atât MEC, cât și universitățile întreprind diverse acțiuni. De exemplu, în aprilie curent, Ministerul Educației și Cercetării, Fondul Western NIS Enterprise, Universitatea Tehnică a Moldovei și Fundația pentru Dezvoltare din Republica Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere care prevede implementarea unui proiect-pilot.

Proiectul va include pregătirea la UTM a două programe de studii în IT și Medicină Veterinară, care vor fi adaptate pentru a îndeplini cerințele de acreditare și recunoaștere internațională. De asemenea, se va pune un accent pe pregătirea profesorilor pentru a preda în limba engleză. Totodată, va fi optimizat cadrul legal al procedurilor de înscriere la studii a studenților străini, inclusiv vor fi revizuite condițiile și termenii de ședere a acestora în țara noastră.

O altă inițiativă a MEC este instruirea a circa 300 de profesori pentru a preda 14 programe de studii superioare de licență, inclusiv patru noi, ce vor fi traduse în limba engleză. Acestea vor fi predate în patru instituții de învățământ superior:
# Universitatea de Stat din Moldova;
# Universitatea Tehnică din Moldova;
# Academia de Studii Economice din Moldova;
# Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău.

În acest sens, Banca Mondială alocă aproximativ 1 milion de euro.

Din septembrie curent, la Universitatea de Stat din Moldova își fac studiile 500 de chinezi. Acest lucru este posibil datorită unei colaborări între USM și Universitatea Națională „V.N. Karazin” din Harkiv, Ucraina. Ei pot studia trei specialități de studii economice, un program de IT și unul de pedagogie. Cursurile sunt predate în limba engleză de către profesorii USM și cei de la Universitatea Națională „V.N. Karazin” din Harkiv.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente