BAC 2024: exemple de documente oficial-administrative frecvent întâlnite în testul la limba și literatura română

română

A început numărătoarea inversă pentru absolvenții claselor a XII-a până la susținerea examenelor de bacalaureat. Fiind primul pe care îl au de scris elevii din școlile cu predare în limba română, testul necesită multă pregătire teoretică. Tocmai de aceea, în acest articol, vei avea ocazia să îți reamintești structura de scriere a unor documente oficial-administrative frecvent întâlnite în condițiile exercițiilor.

În programa de bacalaureat sunt menționate tipurile de documente oficial-administrative care ar putea să se regăsească în condițiile examenului. Astfel, candidații pot avea de scris, în baza legendei, textul pentru: o cerere, un anunț, un CV, o procură, o invitație, o scrisoare de intenție. În cadrul ultimelor pretestări susținute, elevii de la profilul real au avut să demonstreze cunoștințe de scriere a unui anunț, iar cei de la profilul umanist – a unei invitații. Astfel, mai jos am pregătit unele exemple care te-ar putea ajuta în procesul de pregătire pentru bacalaureat.

#1. Anunț

Legendă: te numești Virgil/Virginia Pintea. Ești redactor-șef (redactoare-șefă) al (a) ziarului Tribuna. Aveți intenția, împreună cu colegii de redacție, să organizați o masă festivă la care vor participa intelectuali din țară. Întrunirea se va desfășura pe 31 august 2024 în sala de conferințe a hotelului «Traian» din Sibiu, cu începere de la ora 17.00. Vei semna anunțul.

Sursă: Valeria Jidraș

#2. Invitație

Legendă: te numești Andrei/Andreea Viteazu. Ești președintele (președinta) consiliului elevilor din Liceul Teoretic «Ion Creangă» din Cahul. Ești pasionat(ă) de cartea scriitoarei Alexandra Mihalache «Povestea adevărului» și vrei să o inviți la o întâlnire în cadrul cenaclului literar organizat în incinta bibliotecii școlare. Evenimentul va avea loc pe 27 mai 2024, la ora 15.00. Vei semna invitația.

Sursă: Valeria Jidraș

#3. Cerere

Legendă: te numești Nicolae/Nicoleta Vieru. Studiezi la Liceul Teoretic «Mihail Kogălniceanu» din Chișinău. Dorești să participi la Concursul «Izvoarele Înțelepciunii». Din această cauză, ești nevoit(ă) să absentezi două zile de la școală, fapt pentru care ai nevoie de acordul directorului instituției. Cererea îi este adresată directorului liceului, domnului Ion Antonescu, în data de 22 mai 2024.

Sursă: Valeria Jidraș

Echipa diez.md îți pune la dispoziție câteva articole cu subiecte din bacalaureatul la limba și literatura română: care sunt speciile literare tipice genului liric, clasificarea figurilor de stil, care ar putea fi cerințele exercițiului 1. De asemenea, pentru mai multe detalii despre bacalaureat, îți recomandăm să consulți tagul #BAC 2024.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Valeria Jidraș
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente