Un cetățean al Moldovei a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru mercenariat în Donețk, Ucraina

soldați
Foto: depositphotos.com

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță condamnarea la trei ani de închisoare a unui cetățean al Moldovei pentru infracțiunea de mercenariat în Donețk, Ucraina, în perioada 2016-2021. Ar fi fost remunerat cu 150 000 de ruble rusești anual.

„Bărbatul este din raionul Strășeni și are vârsta de 34 de ani. În baza probelor acumulate de ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, acesta a fost reținut la revenirea în țară, la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni și supus investigațiilor. Inculpatul și-a recunoscut vinovăția la comiterea infracțiunii de mercenariat, manifestată prin participarea lui în conflictul armat din Ucraina, prin contribuirea la secesionarea regiunilor separatiste Luhansk și Donețk ale Ucrainei”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Conform informațiilor prezentate de procuratură, inițial, acesta s-ar fi înrolat în formațiunea militară „Pervaia Slaveanscaia Brigada” a autoproclamatei republici Donețk, în cadrul căreia a participat la conflictul militar în calitate de ostaș. Ulterior, acesta a fost avansat în calitate de comandant de batalion, iar mai apoi – comandant de pluton în telecomunicații. Potrivit declarațiilor inculpatului, acesta era remunerat lunar, iar totalizat suma anuală constituia 150 000 de ruble rusești.

Așa cum acesta și-a recunoscut vinovăția, potrivit legii a beneficiat de o reducere a pedepsei și a fost condamnat la trei ani și șase luni închisoare. Bărbatul a fost plasat sub arest până la intrarea în vigoare a sentinței pronunțate vineri, 11 noiembrie 2022.

Ținem să menționăm că, pe 26 septembrie, Maia Sandu a anunțat că moldovenii care au cetățenia Federației Ruse și luptă de partea agresorului ar putea rămâne fără cetățenia Moldovei.

Potrivit MAEIE, participarea mercenarului, într-un conflict armat, la acțiuni militare sau la alte acțiuni violente se pedepsește în țara noastră cu închisoare de la cinci la 10 ani.

Tot pe 26 septembrie, poliția regiunii Herson a anunțat că un cetățean al Republicii Moldova ar fi fost răpit de militarii ruși în regiunea Herson.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente