Trupele ruse au atacat un convoi umanitar civil din Zaporijjea. Cele mai importante evenimente din a 219-a zi de război

ucraina
Foto: unian.net

Astăzi este a 219-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Președintele rus Vladimir Putin a semnat acordurile cu privire la aderarea celor patru teritorii ucrainene la Rusia. Tot astăzi, înainte de semnarea acordurilor de aderare a celor patru regiuni ocupate ale Ucrainei la Rusia, Vladimir Putin a ținut un discurs, unde a declarat că „aceasta este voința a milioane de oameni și este dreptul lor inalienabil”, care se bazează „pe unitatea istorică”.

🟣 Secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, spune că orice decizie a Federației Ruse de a anexa teritoriile ucrainene ocupate ar fi ilegală. Potrivit acestuia, o astfel de decizie a Rusiei este incompatibilă cu prevederile dreptului internațional și provoacă o escaladare periculoasă. „Vreau să subliniez că așa-numitele „referendumuri” au fost organizate în regiunile ocupate, unde continuă un conflict armat activ, în teritorii aflate sub ocupație rusă, în afara controlului legal și constituțional al Ucrainei. Ele nu pot reflecta voința reală a populației”, a spus Guterres.

🟣 Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a spus că SUA vor continua să sprijine Ucraina în recâștigarea controlului asupra întregului său teritoriu. Acest lucru se precizează în declarația lui Biden cu privire la încercările Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean. Biden a mai spus că, drept răspuns la acordurile de anexare ale Rusiei, Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii, anunță astăzi noi sancțiuni.

🟣 În timpul zilei, armata rusă a lansat cinci rachete, 11 lovituri aeriene și a efectuat peste 100 de atacuri din mai multe sisteme de lansare de rachete asupra țintelor militare și civile de pe teritoriul statului. Aproape 50 de regiuni populate de civili au fost afectate. Acest lucru este menționat de reprezentanții Statului Major General al Ucrainei.

🟣 La Nicolaev, ca urmare a loviturilor de ieri, trei persoane au fost ucise și 11 persoane au fost rănite. Anunțul a fost făcut de președintele Administrației Militare Regionale Nicolaev, Vitali Kim, pe canalul său de Telegram.

🟣 În dimineața zilei de 30 septembrie, trupele ruse au tras cu rachete asupra unui convoi umanitar civil la ieșirea din Zaporijjea. Președintele regiunii, Oleksandr Staruh, a anunțat despre acest lucru pe Telegram. Potrivit datelor preliminare, în urma atacurilor, 25 de persoane au fost ucise și 28 au fost rănite. Toți sunt civili. 62 de persoane sunt spitalizate. În regiunea Zaporijjea, 1 octombrie a fost declarată zi de doliu pentru cei care au murit în timpul atacului cu rachete.

🟣 În teritoriile ocupate ale Ucrainei, rezidenții locali sunt forțați să obțină cetățenia și pașapoartele Federației Ruse. Acest lucru a fost raportat de Statul Major General în rezumatul de dimineață de vineri, 30 septembrie. În special, profesorii din Mariupol sunt amenințați cu concedierea dacă refuză să-și schimbe pașaportul cu unul rusesc.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente