Ministerul rus al Apărării a închis comentariile pe paginile sale de VKontakte și Odnoklassniki. Cele mai importante evenimente din a 198-a zi de război

razboi
Foto: UNIAN

Astăzi este a 198-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Uniunea Europeană va aloca Ucrainei o nouă tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 5 miliarde de euro. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a sprijini sfera socială (școli, spitale) și pentru întreținerea infrastructurii critice.

Împrumutul face parte dintr-un pachet de ajutor total de 9 miliarde de euro convenit la summitul UE din iunie.

🟣 Ministerul rus al Apărării a închis comentariile pe paginile sale oficiale de VKontakte și Odnoklassniki. Acest lucru ar fi avut loc după nemulțumirea în masă a utilizatorilor din Rusia în legătură cu contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei de lângă Harkiv și capturarea Balakliei.

🟣 Comisia Europeană a recomandat ca consulatele țărilor UE să verifice toți beneficiarii și deținătorii de vize Schengen din Rusia pentru potențiale „amenințări la adresa securității”. Pentru verificări mai amănunțite, Comisia Europeană recomandă ca termenii de eliberare a vizelor pentru ruși să crească până la maximum 45 de zile.

🟣 În Harkiv, partea centrală a orașului a fost bombardată în timpul zilei, lovind mai multe clădiri, inclusiv o grădiniță.

Potrivit șefului administrației regionale, în urma bombardamentelor au decedat patru persoane și au fost rănite 14 persoane, inclusiv trei copii de 3, 11 și 15 ani.

🟣 Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, a cerut încetarea imediată a tuturor bombardamentelor în zona centralei nucleare Zaporijjea din cauza situației critice în alimentarea cu energie a centralei.

Potrivit acestuia, bombardamentele au dus la o întrerupere completă a Enerhodar și a pus în pericol funcționarea normală a centralei nucleare din Zaporijjea.

„Acest lucru crește semnificativ riscul unui accident nuclear. Bombardările din jurul centralei nucleare din Zaporijjea trebuie să înceteze”, a subliniat Grossi.

🟣 Ucraina va cere 300 de miliarde de dolari de la Rusia pentru restaurarea țării.

Potrivit ministrului justiției al Ucrainei, țara intenționează să obțină adoptarea unei rezoluții la reuniunea ONU, pe baza căreia să se întemeieze în viitor crearea unui mecanism internațional de compensare a prejudiciului.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente