Organizatorii Eurovision Song Contest a anunțat motivul pentru care au fost anulate rezultatele voturilor acordate de juriile naționale din șase țări – Azerbaidjan, Georgia, Polonia, România, San Marino și Muntenegru – în a doua semifinală și în finala concursului.
Juriile din aceste țări, cu câteva excepții, au distribuit cele mai mari punctaje între ele la finalul celei de-a doua semifinale.
Acest rezultat a fost total diferit de rezultatele la vot ale juriilor din alte 15 țări care au evaluat performanța participanților în a doua semifinală, care nu au clasat țările menționate nici măcar în primele opt, ceea ce a permis Uniunii Europene de Radiodifuziune să pună la îndoială integritatea votului. Mai mult, patru dintre aceste șase țări au ajuns la sfârșitul clasamentului pe baza rezultatelor votării altor 15 jurii naționale.
În cea de-a doua semifinală, s-a observat că patru dintre cele șase jurii au plasat celelalte cinci țări implicate în presupusa fraudă (ținând cont că nu au putut vota pentru ei înșiși) în top cinci. Patru dintre cele șase țări implicate au primit cel puțin un set de 12 puncte.
Aceste decizii au fost aprobate de președintele Grupului de Referință ESC, de consiliul de conducere al concursului și de directorul general adjunct al EBU, în conformitate cu cerințele Instrucțiunilor de Vot ale Concursului.
În conformitate cu regulamentul concursului, rezultatele voturilor juriului din Azerbaidjan, Georgia, Polonia, România, San Marino și Muntenegru au fost anulate și înlocuite cu cele generate de către un agregat înlocuitor calculat automat.
„Având în vedere natura fără precedent a neregulilor detectate în cea de-a doua semifinală, EBU, în consultare cu Partenerul de Votare paneuropean și Monitorul Independent de Votare, a decis, în conformitate cu Instrucțiunile de Vot ale Concursului, să își exercite dreptul de a elimina voturile emise de cele șase jurii în cauză din alocarea clasamentului în Marea Finală pentru a păstra integritatea sistemului de vot”, se arată în comunicat.
Astfel, rezultatele din Marea Finală au fost determinate cu ajutorul aceluiași agregat.
„Integritatea votării, atât de către juriile naționale din fiecare țară, cât și de telespectatorii care votează prin telefon sau SMS, este esențială pentru succesul emisiunii. Este de datoria EBU față de toate părțile interesate, cel puțin toți cei 40 de radiodifuzori de serviciu public participanți, să se asigure că putem oferi un rezultat valid la sfârșitul fiecărei emisiuni live. Orice încălcare a regulilor este, prin urmare, luată foarte în serios”, scriu organizatorii concursului.
Amintim, concursul de la Torino anul acesta a fost câștigat de trupa ucraineană Kalush Orchestra cu piesa „Stefania”. Republica Moldova, reprezentată de Zdob și Zdub și Frații Advahov, s-a clasat pe locul 7.
Dintre cele șase țări care ar fi încălcat regulile de vot, Georgia, San Marino și Muntenegru nu au ajuns în finală, în timp ce Polonia, Azerbaidjan și România au ocupat locurile 12, 16 și, respectiv, 18.
Recent, România a publicat componența juriului României pentru Eurovision și notele acordate fiecărei țări în urma controverselor legate de anularea rezultatului votului juriului României de către EBU și publicarea unui punctaj diferit în cadrul concursului.
Amintim că suspendarea juriului României alături de alte șase țări (Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, San Marino) vine în urma analizei European Broadcasting Union, care a identificat anumite tentative de fraudă a voturilor.