Consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Oleski Arestovâci, a declarat într-un interviu că Republica Moldova poate solicita ajutor Ucrainei în vederea soluționării conflictului din regiunea transnistreană. Arestovâci a spus că „vom rezolva conflictul cât ai pocni din degete”.
„În regiunea transnistreană sunt aproximativ 1 600 de soldați ruși, plus așa-zisa armată a regiunii, în total vreo 6 000-7 000 de soldați. Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Cel mai bun lucru pe care îl poate face Moldova în acest caz este să se adreseze după ajutor în Ucraina și România. […]
Moldova este vecinul nostru de care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiați. Ei pot veni și la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială. Regiunea transnistreană se află totuși pe teritoriul Republicii Moldova. De aceea, dacă va fi o astfel de solicitare din partea Republicii Moldova, vom rezolva problema din regiunea transnistreană cât ai pocni din degete”, a declarat Oleksei Arestovâci.
Amintim că ieri, 26 aprilie, Maia Sandu, a făcut declarații de presă după ce a avut loc ședința Consiliului Suprem de Securitate, convocat în contextul evenimentelor ce se întâmplă în regiunea transnistreană. Șefa statului a menționat că ceea ce se întâmplă acolo reprezintă o escaladare a tensiunilor.
Liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat, prin intermediul unui comunicat oficial, că atacurile asupra regiunii transnistrene ar fi fost făcute de persoane din Ucraina.
De cealaltă parte, Maia Sandu a declarat că atacurile din regiunea transnistreană au fost făcute de grupări interne prorăzboi: „Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni dintre diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.
Oficiali din Ucraina au declarat încă de ieri că ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană sunt provocări din partea Rusiei. Federația Rusă încă nu a venit cu o poziție clară pe marginea acestor evenimente, declarând doar că „urmărește situația și se îngrijorează”.
Amintim că ieri, 26 aprilie, în regiunea transnistreană a fost anunțat cod roșu de alertă teroristă pentru 15 zile. Acest lucru s-a întâmplat după ce în dimineața de ieri, au avut loc explozii în localitatea Maiac din Stânga Nistrului, fiind afectate două antene de radiocomunicații construite în anii ’60. Iar în data de 25 aprilie, în jurul orei 17.00, la Tiraspol au avut loc explozii la așa-zisul Minister al Securității de Stat. Conform informațiilor, focurile au fost trase din RPG-uri. Informația a fost confirmată de așa-zisele autorități din regiune.
Totodată amintim că, pe 22 aprilie, armata rusă a anunțat că trebuie să stabilească controlul deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de Sud în timpul celei de-a doua etape a „operațiunii speciale”, ceea ce îi va permite să iasă direct spre regiunea transnistreană. Despre aceasta a anunțat generalul-maior Rustam Minnekaev, comandant adjunct al Districtului Militar Central.
Ulterior, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că nu vede niciun risc pentru cetățenii săi din regiunea transnistreană.