Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat că în opinia sa nu există posibilitatea declanşării unui război în Republica Moldova, transmite agerpres.ro.
„Ne îngrijorează ceea ce se întâmplă în jurul ţării noastre, atunci când este vorba de conflicte, în acest moment vedem o încercare de a crea un conflict în această zonă, care, după analizele noastre, nu are şanse să se dezvolte. Sigur că Republica Moldova gestionează această situaţie, sunt într-o situaţie de a verifica, de alarmă, de supraveghere a acestei situaţii, dar nu vedem ca fiind o problemă aceasta”, a spus Dîncu, la Cercul Militar Naţional.
Întrebat de ziarişti despre cum este afectată România de declaraţiile potrivit cărora ţara noastră ar dori să anexeze Republica Moldova, Dîncu a arătat că nu suntem afectaţi şi că nu există o posibilitate de război în Republica Moldova.
„Ne afectează numai în măsura în care devenim cutie de rezonanţă pentru propaganda Moscovei. Atunci ne afectează. Ei în fiecare zi caută în războiul acesta complex, hibrid, să afecteze, să atingă opinia publică din zonă care sprijină Ucraina. Nu ne afectează şi nu cred că există niciun fel de posibilitate de război în Republica Moldova. Vă amintesc că Republica Moldova este neutră din punct de vedere militar, politic”, a mai afirmat Dîncu.
Amintim că de trei zile în regiunea transnistreană sunt raportate câteva atacuri sub formă de explozii și împușcături, cel mai recent a fost raportat astăzi, 27 aprilie, în localitatea Cobasna, acolo unde se află unul dintre cele mai mari depozite de muniții din Europa.
Liderul autoproclamat de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a declarat, prin intermediul unui comunicat oficial, că atacurile asupra regiunii transnistrene ar fi fost făcute de persoane din Ucraina.
De cealaltă parte, Maia Sandu a declarat că atacurile din regiunea transnistreană au fost făcute de grupări interne prorăzboi: „Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni dintre diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova”.
Oficiali din Ucraina au declarat că ceea ce se întâmplă în regiunea transnistreană sunt provocări din partea Rusiei. Federația Rusă încă nu a venit cu o poziție clară pe marginea acestor evenimente, declarând doar că „urmărește situația și se îngrijorează”.