Cele mai importante evenimente din a 43-a zi de război. Peskov a recunoscut că Rusia are pierderi umane mari

razboi ucraina 2
Foto: Vadim Ghirda/Facebook

Astăzi este a 43-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei. Vedeți mai jos noutățile care au avut loc în statul vecin astăzi, până la ora 23.00.

🟣 Astăzi, de pe teritoriile periculoase din Ucraina au fost evacuate 4 676 de persoane. Anunțul a fost făcut de vicepremiera Ucrainei.

🟣 Ucraina spune că va doborî avioanele militare rusești dacă acestea vor încerca să ajungă în regiunea transnistreană. Mai multe detalii vezi în acest material.

🟣 Legendara trupă rock britanică Pink Floyd a lansat o nouă melodie care a fost înregistrată în sprijinul poporului ucrainean. Toate veniturile din vânzarea pistei vor fi alocate ajutorului umanitar pentru Ucraina.

🟣 Peskov, într-un interviu pentru Sky News, a recunoscut că Rusia are pierderi mari umane în Ucraina. „Da, avem pierderi semnificative, aceasta este o tragedie uriașă pentru noi.”

Ucraina afirmă că Rusia a pierdut până astăzi aproximativ 18 900 de persoane. Ultima dată când Rusia a anunțat despre pierderile sale a fost pe 25 martie, atunci autoritățile au raportat moartea a 1 351 de militari.

🟣 Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pe 7 aprilie că se pregătește pentru posibile atacuri chimice în Ucraina. Declarația a fost făcută de Hans Kluge, directorul regional al OMS Europa, în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o în orașul Lviv din vestul Ucrainei, transmite reuters.com.

„OMS ia în calcul toate scenariile și face planuri pentru diferite situații.”

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei spune că Rusia continuă să se pregătească pentru o ofensivă în estul Ucrainei și că pe teritoriile ocupate de armata rusă continuă să se restrângă drepturile cetățenilor ucraineni.

🟣 263 de câini dintr-un adăpost din Borodeanka au murit închiși în cuști. Aceștia nu au avut mâncare și apă, transmite unian.net.

🟣 Simboluri rusești „V”, „Z” și panglica „Sfântul Gheorghe” au fost interzise în Moldova. Mai multe detalii citește în acest articol.

🟣 Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Mai multe detalii vezi aici.

🟣 Din toamnă, Estonia nu va mai importa gaz din Rusia, pentru a opri alimentarea „maşinii de război ruseşti”. Mai multe detalii vezi în acest articol.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 15.00

🟣 În regiunea Luhansk nu a rămas niciun spital. Acest lucru a fost anunțat de șeful regiunii Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 Jurnaliştii Novaia Gazeta, plecați din Rusia, au lansat „Novaia Gazeta. Europa”.

Redactor-șef al „Novaia Gazeta. Europa” a devenit Kirill Martânov, care a lucrat ca redactor al departamentului politic al Novaia Gazeta până când publicația a fost suspendată.

🟣 Primarul orașului Bucea spune că 90 % dintre persoanele decedate au răni de gloanțe, nu de schije. Despre aceasta Anatoli Fedoruk a menționat într-un interviu acordat Deutsche Welle.

Totodată, dânsul a mai spus că, până la război, în Bucea locuiau 50 000 de oameni, iar astăzi sunt doar 3 700 de oameni în oraș, dar acest număr crește încetul cu încetul, pentru că se întorc specialiștii în infrastructură critică.

🟣 Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat astăzi, 7 aprilie, pierderile trupelor ruse:
# soldați – 18 900;
# tancuri – 698;
# blindate de luptă – 1 891;
# sisteme de artilerie – 332;
# avioane – 150;
# elicoptere – 135;
# echipamente și mașini – 1 358;
# vapoare/bărci – 7;
# drone – 111.

Unian

🟣 SUA a instruit militarii ucraineni să folosească cele 100 de drone antitanc „kamikaze” trimise Ucrainei, scrie BBC. Subliniem că dronele de tip „kamikaze” pot fi controlate de la distanță și pot lovi ținte aflate la 10 km de operator.

🟣 Harta aproximativă a luptelor militare de pe teritoriul Ucrainei în ziua de 7 aprilie 2022.

🟣 Legenda lui Dinamo Kiev și deținătorul Balonului de Aur din 1986, Ihor Belanov, apără Ucraina de armata rusă, scrie unian.net.

Fostul fotbalist în vârstă de 61 de ani a intrat în rândurile apărării teritoriale.

Unian

🟣 Salvatorii caută voluntari pentru a curăța dărâmăturile clădirilor distruse, pentru a oferi asistență oamenilor și pentru a descărca ajutor umanitar. Despre acest lucru a anunțat ministrul de interne al Ucrainei, Denâs Monastârskâi.

🟣 Șeful regiunii Luhansk, Serhi Haidai, a vorbit despre situația din regiune și solicită încă o dată evacuarea civililor, spunând că armata rusă se pregătește pentru o nouă ofensivă.

Evenimentele care s-au întâmplat până la ora 10.00

🟣 Forțele ruse continuă bombardamentele în Popasna, regiunea Luhansk, potrivit Statului major al armatei Ucrainei, citat de Nexta.

🟣 Marea Britanie va furniza Ucrainei vehicule blindate, inclusiv vehicule de recunoaștere și de patrulare.

„La întâlnirea noastră de mai târziu cu miniștrii de externe ai NATO, sunt sigur că vom discuta despre necesitatea mai multor sisteme de apărare aeriană, arme antitanc, arme ușoare, dar și grele și multe alte tipuri de sprijin pentru Ucraina”, a spus secretarul general al NATO.

🟣 Senatul SUA a adoptat un proiect de lege pentru relansarea unui program activ în timpul celui de Al Doilea Război Mondial care va permite transportul mai eficient de arme și alte provizii către Ucraina pe fondul invaziei Rusiei. Acesta permite Statelor Unite să doneze de facto echipamente cu condiția ca țările beneficiare să plătească costul mai târziu.

Lend-Lease a funcționat în timpul celui de Al Doilea Război Mondial și a ajutat foarte mult URSS în stadiul final. Documentul a fost aprobat de Senatul SUA, acum trebuie adoptat de Camera Reprezentanților, iar apoi semnat de către președinte.

🟣 Potrivit datelor actualizate ale ONU, cel puțin 1 563 de civili au murit în Ucraina de la începutul războiului, iar alți 2 213 au fost răniți.

🟣 Militarii ruși au bombardat un spital din Severodonețk și mai multe case din Lâsâceansk, regiunea Luhanks. Un anunț în acest sens a fost făcut de către președintele administrației militare regionale Luhansk, Serhi Haidai.

🟣 Aproximativ 60 de soldați din Pskov, Rusia, au refuzat să meargă în Ucraina pentru a lupta. Potrivit canalului local de Telegram al Pskovului, pentru asta unii dintre ei sunt demiși și sunt amenințați și cu dosare penale.


Primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, în jurul orei 5.0, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în regim livetext în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente