Trupele de menținere a păcii conduse de Rusia nu se vor retrage din Kazahstan în două zile așa cum a zis inițial președintele Tokaev

kaz2_700
Foto: Interfax.ru

Forţele colective de menţinere a păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) condusă de Rusia se vor retrage din Kazahstan după stabilizarea completă a situaţiei din această ţară, a declarat azi ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. Această declarație vine în contradicție cu anunțul făcut tot azi de președintele Kassim-Jomart Tokaev care a spus că „Trupele vor începe să se retragă din Kazahstan în două zile, deoarece situația din țară s-a calmat, după violențele sângeroase de la începutul anului. Retragerea militarilor va începe pe 13 ianuarie și se va finaliza în următoarele 10 zile”.

La ora actuală, forţele de menţinere a păcii ale OTSC îndeplinesc sarcini de protejare a unor importante facilităţi militare, de stat şi cu caracter social, potrivit ministrului rus al apărării, scrie Interfax.ru.

„Într-un timp foarte scurt – doar trei zile – avioane ale Forţelor aerospaţiale ruse au transferat personal şi echipamente militare în Kazahstan. Aceasta a fost posibil datorită unei coordonări eficiente şi operativităţii ridicate a forţelor armate ale OTSC, rezultat al unor exerciţii comune, precum şi experienţei acumulate în timpul desfăşurării trupelor ruse în Siria şi a contingentului de menţinere a păcii rusesc în Nagorno-Karabah”, a afirmat Şoigu.

Aceste trupe, constituite în special din paraşutişti ruşi, au fost desfăşurate într-un mod fără precedent în cadrul OTSC, o alianţă compusă din foste şase republici sovietice, aflată sub conducerea Moscovei (Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan).

Potrivit preşedintelui kazah, acest contingent unificat trimis în Kazahstan numără 2.030 de militari, însă unele media ruse au relatat, pe surse, că numărul soldaţilor desfăşuraţi ar fi mai mare.


Protestele au început duminică, 2 ianuarie, după o creștere a prețurilor la gazul natural lichefiat (GNL), în orașul Janaozen, în vestul țării, înainte de a se extinde spre marele oraș regional Aktau, pe malul Mării Caspice, apoi în Almatî.

Guvernul a încercat într-o primă etapă, fără succes, să-i calmeze pe protestatari, promiţând o reducere a preţului la GNL, fixându-l la 50 de tenge (0,1 euro) pe litru în regiune, comparativ cu 120 de tenge la începutul anului.

Televiziunea kazahă a relatat miercuri despre arestarea directorului unei uzine de tratare a gazului şi a unui alt responsabil din regiunea Mangîstau, unde se află Janaozen. Ei sunt acuzaţi că „au majorat preţul la gaz fără motiv”, ceea ce „a dus la proteste în masă în întreaga ţară”, potrivit acestei surse.

Janaozen a fost în trecut scena celor mai sângeroase revolte care au zguduit Kazahstanul de la proclamarea independenţei sale, în 1991. În 2011, cel puţin 14 muncitori ai unui sit petrolier au fost ucişi atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie împotriva condiţiilor de muncă proaste şi a salariilor mici.

Regiunea Mangîstau depinde de GNL ca principală sursă de carburant pentru maşini şi orice majorare a prețului duce la o creștere în lanț a prețurilor la produse alimentare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente